fallback

Парламентът освободи Петко Салчев като управител на НЗОК

Четири парламентарни групи поискаха предсрочното прекратяване на мандата му заради неразбирателство с Българския лекарски съюз

14:25 | 13.01.23 г.

Народното събрание предсрочно прекрати мандата на Петко Салчев като управител на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), считано от 13 януари 2023 г., с гласувано проекторешение.

Решението бе гласувано със 149 гласа "за", без „против“ и 26 "въздържали се", предава БТА.

Постъпилото предложение за решение за предсрочно прекратяване мандата на управителя на Националната здравноосигурителна каса бе внесено от народните представители Костадин Ангелов (ГЕРБ-СДС), Антон Тонев ("Продължаваме промяната"), Александър Симидчиев ("Демократична България") и Николай Благоев ("Български възход").

Предложението за освобождаване на проф. Петко Салчев беше включено в дневния ред на депутатите днес извънредно, след като управителят на Здравната каса беше изслушан в парламентарната Комисия по здравеопазване вчера. Самото изслушване в комисия беше изискано с писмо от Българския лекарски съюз (БЛС), в което се иска предсрочното прекратяване на мандата на Салчев заради невъзможността да се осъществи диалог между Здравната каса и Българския лекарски съюз в момент, когато се очаква съсловната организация и фондът да водят преговори за нов тригодишен Национален рамков договор (НРД). 

Искането за предсрочно отстраняване на Салчев като шеф на здравния фонд се мотивира с нарушен диалог при договарянето на Националния рамков договор и системно неизпълнение на задълженията на управител на касата съгласно Закона за здравното осигуряване, правилника за дейността и организацията на НЗОК и Националния рамков договор.

В доклада на Комисията по здравеопазване се посочва, че на управителя на НЗОК е била дадена възможност да изрази свое становище в рамките на провелите се изслушвания в комисията.

Антон Тонев каза преди гласуването, че са длъжни като народни представители да бъдат активни и да вземат решение, за да дадат възможност за отпушване на преговорния процес за НРД. 

Костадин Ангелов каза, че днешното решение не е свързано с нито един личен мотив. Той изтъкна, че проф. Салчев е добър професионалист, добър администратор и каза, че липсата на нормален диалог между управителя на НЗОК и БЛС поставя под съществен риск здравните услуги, като по този начин се рискува и подписването на НРД.

От своя страна проф. Салчев заяви, че всички мотиви в доклада на комисията не са доказани документално и не приема, че не е изпълнявал задълженията си като управител на НЗОК системно.

„Диалогът изисква две страни“, каза проф. Салчев, след което добави, че има 14 анекса, сключени с БЛС от назначаването му като управител. Проф. Салчев попита защо само една организация иска оставката му. „Горд съм от това, което съм постигнал и ще си тръгна с гордо вдигната глава, защото оставям една работеща институция“, заяви той в пленарната зала.

Петко Салчев беше избран за управител на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) преди близо три години. Така той стана 19-ият управител на Здравната каса, след като преди него в рамките на три години НЗОК управляваха други трима – д-р Глинка Комитов, проф. Камен Плочев и д-р Дечо Дечев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:25 | 13.01.23 г.
fallback
Още от Здравеопазване виж още