IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Здравният министър: На 15 декември ще получим първия медицински хеликоптер

Педиатричните пътеки трябва да бъдат увеличени с 40-50%

10:54 | 21.03.23 г.
Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

Служебният кабинет е подписал договора с италианската фирма Leonardo за купуване на 6 медицински хеликоптера. Първият от тях ще бъде доставен на 15 декември. Това потвърди по БНТ министърът на здравеопазването Асен Меджидиев.

В следващите години поетапно ще получим и останалите пет хеликоптера. Една машина струва около 18 млн. евро, уточни министърът.

Тази седмица се обявява обществена поръчка за два хеликоптера на лизинг, отново от Италия, които ще дойдат с екипажи и с техници, за да може спасяването по въздух да започне още от лятото. Меджидиев се надява да има в края на юли два работещи хеликоптера в България, взети на лизинг от Италия.

Министерство на здравеопазването ще ползва пистите на ВВС, които са изключително важни за подготовката за изграждането на хангари и площадки към болниците, на които ще кацат хеликоптерите. Определени са оперативните бази, националният координационен център, започва обучението на пилотите и медицинските хеликоптери за пилотите, обясни здравният министър.

"Благодарение на това, че работим с Авиоотряд 28, ще ползваме пистите на Военновъздушните сили, които са изключително важни, защото подготовката за изграждането на хангари и площадки изисква по-дълъг процес", каза министърът на здравеопазването.

Определен е националният координационен център в София, както и оперативните бази. Първите два хеликоптера през лятото ще кацат в базите в София и Долна Митрополия, работи се по изграждането на поне още три бази в страната. Освен във вече посочените градове (София, Варна, Плевен, Пловдив и Ямбол) се очаква хеликоптерни площадки да бъдат изградени в Бургас, Русе, Добрич, Балчик.

Здравният министър каза, че вече са обявени местата за лекарите и екипите, които ще се обучават, паралелно започва обучението на пилоти и техници за хеликоптерите. Обучението ще е във ВМА. Първоначално това ще са анестезиолози реаниматори и медицински сестри, като те задължително първо ще минат през катедрата по авиационна медицина на ВМА, за да се види дали са годни за летене, физическото им състояние, стана ясно от думите му.

Медиците от екипите ще имат по-добро заплащане, защото ще работят в по-тежки условия, увери той. Един лекар и една сестра ще трябва да дават поне 5-6 дежурства в месеца и се очаква да получават равностойността на заплатата си в лечебното заведение, където работят.

"Помощта по въздух задължително ще бъде безплатна, всичко се поема от държавата и министерството на финансите е заделило средства, за да може тя да функционира", заяви Асен Меджидиев.

Министърът коментира и бюджета за здравеопазване за 2023 г. Той подчерта, че и сегашният бюджет е добър, тъй като са увеличени заплатите в РЗИ и Спешна помощ, подпомогнати са и лечебните заведения за капиталови разходи.

"Със сигурност ще се постараем следващият бюджет да е по-добър. Ще бъде увеличен и бюджетът на НЗОК заради увеличението на минималната работна заплата и пенсиите. Разговарял съм и с БЛС като договорен партньор, да се постигне увеличение на ниско остойностените педиатрични пътеки с 40-50%. Основната цел на МЗ пък е подобряване на детско и майчино здравеопазване и Спешната помощ“, каза министър Меджидиев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:54 | 21.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Здравеопазване виж още

Коментари

Финанси виж още