IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Правителственият авиоотряд ще оказва спешна помощ по въздух

Медицинската помощ по въздух ще бъде достъпна за всеки гражданин и ще бъде абсолютно безплатна, заяви транспротният министъпр Христо Алексиев

13:45 | 22.02.23 г.
Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

Правителственият авиоотряд ще поеме осигуряването на спешна медицинска помощ по въздух. Днес служебният кабинет реши спешната помощ по въздух да бъде прехвърлена от търговското дружество „България Хели Мед Сървиз” към Държавния авиационен оператор. Това съобщиха на брифинг в Министерския съвет министърът на транспорта Христо Алексиев и здравният министър Асен Меджидиев.

"Медицинската помощ по въздух ще бъде достъпна за всеки гражданин и ще бъде абсолютно безплатна,“ заяви Алексиев.

Алексиев обясни, че Министерският съвет след сериозен анализ е взел решение за прехвърляне на важната дейност по осигуряване на полетите за спешна медицинска помощ по въздух от търговското дружество „България Хелимед Сървисис" към Държавния авиационен оператор (правителствения авиоотряд). Алексиев заяви, че тъй като тази дейност се отнася до живота и здравето на хората, тя трябва да бъде извършвана от държавата, а не от търговско дружество.

"Смятаме, че правителственият авиоотряд, който има дългогодишен опит в извършване на полети в летателна годност, е удачната структура, която трябва да бъде надградена и да извършва тази услуга", заяви Алексиев

Той припомни, че правителственият авиоотряд има много добре изградена организационна структура, логистика, експерти и опит. "Нямаме време за повече експерименти, не може едно новорегистрирано дружество, създадено от нищото, да изпълнява тази дейност, това е абсолютен държавен приоритет", подчерта министър Христо Алексиев.

Той определи решението като стъпка към по-бърза реализация на т.нар. проект HEMS (за спешна медицинска помощ по въздух). Целта е България да има HEMS и спешна медицинска помощ по въздух още до средата на тази година. Изпълнението на тази услуга HEMS не е просто доставка на едни хеликоптери, нужна е много сложна логистика, каза още Алексиев. И обясни, че е необходимо осигуряване на база за домуване на хеликоптерите, хеликоптерни площадки, обучение на медицинските екипи, както и на летателния състав.

„Това е много комплексен проект, който може да се реализира само при много сериозна ангажираност и участие на всички държавни структури“, подчерта министърът.

Алексиев каза, че държавният оператор ще продължи работата на "България Хелимед Сървисис" и затова са поканени всички експерти и цялата специализирана администрация от тази компания като пилоти и като техници към авиоотряда, за да не се губи капацитет.

Алексиев посочи, че е дал достатъчно време на това дружество да се организира, но без резултат. "Нали не виждате резултат, понеже и аз не виждам, направихме необходимите анализи, преценихме, че това трябва да бъде абсолютен приоритет на държавата", заяви министърът.

Относно позиционирането на хеликоптерите Алексиев каза, че са обсъждани няколко площадки, включително в София, както и в района на Безмер, Чайка до Варна, както и Долна Митрополия. Това са първоначалните площадки, защото там вече има изградена инфраструктура. Уточняват се площадки и в медицинските лечебни заведения, допълни министърът. 

"Нямаме съмнение, че това е работещо решение в полза на българските граждани", коментира по-рано и премиерът Гълъб Донев.

Здравният министър Асен Меджидиев обяви, че вече има решение за купуване на 6 хеликоптера със средства от Плана за възстановяване и устойчивост. То е подписано от италианската фирма „Леонардо“ и от Министерството на здравеопазването.

„Първият хеликоптер по Плана ще пристигне на 15 декември. Останалите - до 2025 г. Това е една успешно завършена процедура”, обяви Меджидиев.

Здравният министър посочи, че целта е още преди получаването на първата машина, страната да разполага с обучени медицински екипи, пилоти, както и подготвени хангари и площадки за кацане в болниците.

За това, че правителственият "Авиоотряд 28" ще поеме оказването на спешна медицинска помощ по въздух се говори от началото на годината. Тогава министърът на транспорта и съобщенията Христо Алексиев уточни, че само спешната медицинска помощ ще бъде поета от държавата и подчерта, че ще бъде направено разграничаване между спешната медицинска помощ по въздух и дейностите по търсене и спасяване.

Върховният административен съд (ВАС) потвърди вчера определението на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) от 2 февруари във връзка с откриването на процедура за възлагане на обществена поръчка за доставка на медицински хеликоптери. Така съдът потвърди процедурата на здравното министерство за закупуване на шест медицински хеликоптера.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:46 | 22.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Здравеопазване виж още

Коментари

Финанси виж още