IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ВАС пусна търга за медицинските хеликоптери

Магистратите не виждат нарушения при откриването на обществената поръчка за доставката

14:19 | 21.02.23 г.
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Върховният административен съд (ВАС) потвърди определението на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) от 2 февруари във връзка с откриването на процедура за възлагане на обществена поръчка за доставка на медицински хеликоптери, оставяйки без разглеждане жалбата на американската компания „Бел Текстрон Инк.“ Така ВАС потвърди процедурата на здравното министерство за закупуване на шест медицински хеликоптера, става ясно от решението на съда.

Делото беше образувано пред ВАС по частна жалба на американската компания „Бел Текстрон Инк.“ (Bell Textron Inc.), която не е участник в процедурата на Министерството на здравеопазването. Върховните магистрати приемат за правилни изводите на КЗК, че жалбоподателят не е доказал качеството си на заинтересовано лице, което би могло да оспори решението за откриване на процедурата. Недопустимостта на предявената жалба обуславя и недопустимостта на направеното искане за налагане на временна мярка спиране на процедурата за възлагане на обществената поръчка, поради което правилно то също е оставено без разглеждане от КЗК, посочва съдът.

Според решението на ВАС се касае за процедура на договаряне без предварително обявление, която е организирана след неуспешна открита по вид процедура, която е прекратена и която възпроизвежда без съществени изменения първоначалните условия, посочени в обявлението за обществена поръчка, публикувано в рамките на предходната. Ето защо предходната открита процедура, от една страна, и последващата процедура на договаряне без предварително обявление, от друга страна, следва да се разглеждат цялостно.

„Законодателят изрично е предвидил, че при прекратяване на предходната процедура, когато всички оферти, които отговарят на предварително обявените от възложителя условия, надвишават финансовия ресурс, който той може да осигури, той може да пристъпи към обявяване на процедура на договаряне без предварително обявление, когато се поканят всички участници, чиито оферти в предходна открита или ограничена процедура отговарят на изискванията на възложителя, но надвишават неговия финансов ресурс. Тоест възложителят е длъжен да покани точно тези лица, които са подали оферта в предходна процедура, която при това е отговаряла на изискванията на възложителя“, се посочва в решението на съда.

Определение на ВАС е окончателно и не подлежи на обжалване.

Производството пред КЗК по жалбата на „Бел Текстрон Инк.“ беше образувано на 25 януари и същия ден министерството прекрати обществената поръчка.

По тази обществена поръчка има постъпила една оферта от италианската компания „Леонардо“ AД на стойност 160 млн лв., която е по-висока от обявената от Министерството на здравеопазването прогнозна стойност 135 млн. лв.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:19 | 21.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Здравеопазване виж още

Коментари

Финанси виж още