IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Проектът за медицинска помощ по въздуха очаква сертифициране до края на 2022 г.

Започват и дейности по обучение на екипажите, каза директорът на дружеството Георги Гвоздейков

17:30 | 25.10.22 г.

Проектът за медицинска помощ по въздуха бе съживен през лятото със създаването на държавното дружество „Хелимед Сървисис“, което да изгради системата. Първата задача е лицензиране на оператора, следва обучение на пилоти и екипажи за дейността. Това заяви директорът на дружеството Георги Гвоздейков за Bloomberg TV Bulgaria по време на изложението „Дрон Експо“ в София.

Гвоздейков посочи, че системата се изгражда от нулата и се минава през процес на сертифициране и получаване на свидетелство за авиационен оператор.

Той обяви, че компанията е осигурила целия необходим персонал за момента - пилоти, инженери, наземно обслужване. Обявена е и обществена поръчка за наемане на един напълно оборудван хеликоптер. 

"В края на годината, ако няма юридически пречки, може да получим сертификат за авиационен оператор, което е най-важното към момента, защото всяка дейност оттук нататък ще се извършва на база това разрешение. Всички полети, дори тренировъчни, трябва да бъдат обект на сертифициране и спазване на регулациите в Европа и България", каза директорът на дружеството.

Със сертифицирането ще започнат дейностите по обучение на целия състав, като настоящите пилоти ще бъдат обучени като инструктори, които да подготвят бъдещи пилоти. Екипажите трябва да бъдат готови до две години, които са необходими за снабдяването със следващи хеликоптери.

"Ще търсим пилоти и екипажи, вече има интерес от млади пилоти, които имат лиценз за любител пилот", каза Гвоздейков.

Координацията с медицинската част на проекта тепърва предстои. „Това включва подготвянето на екипи, но и инфраструктура като изграждането на площадки за кацане. Проведени са разговори с Българския лекарски съюз и има интерес от болници в София, които разполагат с площадки. Проблемите по инфраструктурата - ще бъдат по-големи извън столицата“, коментира събеседникът.

Перспективата е финансирането да бъде изцяло от държавата, но в Европа има много добри практики за работа с НПО, публични частни партньорства, застрахователни компании, които могат да бъдат въведени в страната.

"Трябва да има инициатива и от Министерство на здравеопазването, и от самите болници...Тази система трябва да е ангажимент и политика на държавата.", каза Гвоздейков.

Целия разговор може да гледате във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:29 | 25.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Здравеопазване виж още

Коментари

Финанси виж още