IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КЗК остави без разглеждане жалба срещу обществената поръчка за медицински хеликоптер

Дружеството "Уилинк" няма нищо общо с авиационния бранш, аргументира се Комисията

16:40 | 10.02.23 г.
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) остави без разглеждане жалба на "Уилинк" ООД срещу решение на изпълнителния директор на "България хели мед сървиз" ЕАД за откриване на процедура за възлагане на обществена поръчка за т. нар. сух лизинг на хеликоптер, осигурен с необходимото медицинско оборудване за нуждите на спешна медицинска помощ, съобщи БТА.

Жалбоподателят оспорва законосъобразността на издаденото от възложителя решение за откриване на процедура за възлагане на обществена поръчка с аргумента, че въпросното решение е издадено от лице, което не може да бъде възложителят по смисъла на Закона за обществени поръчки (ЗОП). Оспорват се и поставените по процедурата критерии за подбор, в частност изисканият опит и определените като сходни по предмета на поръчката дейности. Възразява се срещу някои от характеристиките, включени в техническата спецификация по процедурата, както и свързаните с експлоатацията на хеликоптера услуги, които включват обучение на служители на възложителя.

От "Уилинк" твърдят, че в обявлението не е вписана информация за липсата на осигурено финансиране по поръчката, което е в нарушение на изискване на Закона за обществените поръчки. Като има предвид своите аргументи, жалбоподателят смята, че спорното по производството решение за откриване на процедура за възлагане на обществена поръчка е незаконосъобразен акт, който следва да бъде отменен. Като се позовават на Закона за обществените поръчки, от "Уилинк" са направили искане за налагане на временна мярка "спиране на процедурата" на обществената поръчка.

В представено по процедурата становище от "България хели мед сървиз" възразяват срещу допустимостта на жалбата. От компанията са категорични, че жалбоподателят не е заинтересовано лице. Те се позовават на обявения по партидата на дружеството в Търговския регистър предмет на дейност, където за "Уилинк" липсва информация да е било авиационен оператор.

Справка в Търговския регистър показва, че дружеството „Уилинк“ се занимава с "отдаване на аудио-визуална техника под наем; техническо поръчителство на семинари и други събития; образуване на събития; търговия със артикули и услуги; комерсиално посланичество, ходатайство на локални и задгранични физически и юридически лица в страната и в чужбина; импорт, експорт и реекспорт", но няма нищо общо с медицински хеликоптери.

Затова в КЗК приемат, че дружеството "Уилинк" не притежава качеството на заинтересовано лице, което има интерес от получаване на обществената поръчка.

От Комисията припомнят, че на 12 декември 2022 г. беше обявена обществена поръчка за медицински хеликоптер от "България хели мед сървиз" ЕАД, като оферти можеха да се подават до 16 януари 2023 г. Предметът на поръчката отново е предоставяне на т.нар. сух лизинг на въздухоплавателно средство за транспорт по въздух, осигурен с необходимото медицинско оборудване за нуждите на системата за спешна медицинска помощ по въздуха (HEMS) и свързаните с експлоатацията му услуги.

На 23 декември за обществено обсъждане беше публикуван проект на постановление на Министерския съвет за изменение и допълнение на Устройствения правилник на Държавния авиационен оператор и проект на разпореждане на правителството за прекратяване на едноличното акционерно дружество с държавно участие в капитала "България хели мед сървиз" ЕАД.

Проектът предвижда Държавният авиационен оператор да поеме дейността на търговското дружество "България хели мед сървиз" ЕАД, на което е възложено извършването на услуга от общ икономически интерес – полети за осигуряване на въздушен транспорт за нуждите на спешната медицинска помощ, а дружеството да бъде закрито. За краен срок на общественото обсъждане беше определен 23 януари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:40 | 10.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Здравеопазване виж още

Коментари

Финанси виж още