IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Двата медицински хеликоптера ще са базирани в Долна Митрополия и летище „Враждебна“

Уточнени са местата с болници, на които могат да се изградят хеликоптерни площадки

18:45 | 28.02.23 г.
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Двата хеликоптера, които ще бъдат купени на лизинг, ще бъдат в оперативни бази в Долна Митрополия и на летище „Враждебна“. Това съобщи министърът на здравеопазването Асен Меджидиев. Това са базите, в които двата хеликоптера ще стоят в готовност и при нужда ще оказват спешна медицинска помощ. 

Предстои Министерството на транспорта да обяви обществена поръчка за осигуряването на два хеликоптера, на лизинг, като целта е те да пристигнат у нас преди заложените за закупуване по Плана за възстановяване и устойчивост. Първият от общо шестте хеликоптера, които ще бъдат осигурени от италианската фирма „Леонардо“, ще пристигне в България на 15 декември т. г.

Екипът на здравното министерство вече е уточнил местата в страната, на които е възможно да бъдат изградени хеликоптерни площадки с оглед нивото на компетентност на съответните лечебни заведения и комплексността на медицинската помощ, която могат да предоставят. Днес здравният министър е предоставил списък с потенциалните локации на министерствата на отбраната и на транспорта, за да преценят експертите дали са подходящи и дали отговарят на съответните изисквания. След това ще бъдат обявени обществените поръчки за изграждане на площадките. Планът за възстановяване и устойчивост предвижда в страната да бъдат определени пет оперативни бази за разполагане на хеликоптерите. „На този етап предвиждаме една от базите да бъде в Долна Митрополия, Плевен, а другата на летище „Враждебна“. Полетите ще се изпълняват през светлата част на денонощието, каквато е и световната практика, посочват от пресцентъра на здравното министерство.

Здравният министър съобщи още, че паралелно с това започва структурирането на Национален координационен център, който ще има за задача да ръководи оказването на медицинската помощ по въздух. Вече е готова и програмата за обучението на медицинските екипи, като първоначално курсовете ще преминат 20 екипа – лекари и медицински сестри, като лекарите ще бъдат анестезиолог-реаниматори. Курсът на обучение ще бъде с продължителност три седмици.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:27 | 28.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Здравеопазване виж още

Коментари

Финанси виж още