IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ски сезонът подкрепи хотелиерския бизнес и през февруари

Нощувките в местата за настаняване в България през месеца са с една четвърт повече на годишна база

12:41 | 12.04.22 г.
<p>
	<em>Andrei Pungovschi/Bloomberg</em></p>

Andrei Pungovschi/Bloomberg

Общата картина за хотелиерския бизнес в България продължава да се подобрява под влияние на активния ски сезон у нас. Това става ясно от данните на Националния статистически институт (НСИ) за януари, публикувани днес.

Годината започна доста оптимистично за българските хотелиери след двугодишен период на спадове заради пандемията, ограничителните мерки и блокираните пътувания. И ако точно преди година статистиката отчете около 50-60% спад при всички показатели за местата за настаняване - брой нощувки, пренощували лица и приходи на хотелиерите, то през този февруари ситуацията е съвсем различна.

Позитивните тенденции по отношение на брой нощувки, пренощували лица и приходи на хотелиерите бяха регистрирани и в края на миналата година на фона на динамиката заради коледните празници и отпуски. Спадовете, които наблюдавахме преди година, вече са в миналото и тенденцията е в положителна посока.

И вторият месец от 2022 година е бил успешен за българските хотелиери и за туристическия бизнес като цяло – налице са значителни ръстове в постъпленията, броя на нощувките и на пренощувалите в хотелите. Собствениците на места за настаняване в страната регистрират все по-оптимистични показатели в рамките на продължаващи пандемични ограничения, затвърждавайки тенденцията за освобождаване от хватката на пандемията.  

Приходи от нощувки в местата за настаняване по месеци, НСИ

Приходите на хотелиерите от нощувки през февруари се увеличават двойно в сравнение със същия месец на предходната година, достигайки 54 млн. лв., или над 53% ръст. Постъпленията от българи са 30 млн. лв., а от чужденци - 24 млн. лева.

Значително се увеличава броят на нощувките в местата за настаняване през февруари. Те са над 793 хил., или с 26,5% повече в сравнение със същия месец на предходната година. От данните на статистиката е видно, че българите са направили почти двойно повече нощувки - реализирали са 503 хил. нощувки, а чужденците - 290 хиляди.

Предпочитани остават хотелите с 4 и 5 звезди, където са реализирани 78% от общия брой нощувки на чужди граждани и 42% - на българи.

Броят на пренощувалите лица в местата за настаняване през зимния месец също се увеличава - с над 15 на сто на годишна база. Общият им брой е 316 хиляди. От тях 231 хиляди са българи и са 85 хиляди са чужденци. Българите правят средно по 2,2 нощувки, а чужденците  - по 3,4 нощувки.

Общата заетост на леглата в местата за настаняване през февруари е 28%, като се увеличава с 5 процентни пункта в сравнение с февруари 2021 г. Най-висока е заетостта на леглата в местата с 4 и 5 звезди – близо 40 на сто.

През февруари в страната са функционирали общо 1675 обекта с над 10 легла - хотели, мотели, къмпинги и други, като на годишна база те се увеличават с 0,5%, а броят на леглата в тях - с 3,5%.

Последна актуализация: 21:24 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Туризъм виж още

Коментари

Финанси виж още