IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Димитров: 9% ДДС за ресторантьорите е начин да се повишат заплатите

Тази мярка бори сивата икономика, смята служебният министър на туризма

12:45 | 13.08.22 г. 1
Автор - снимка
Създател
Снимка: Министерство на туризма
Снимка: Министерство на туризма

Запазването на ниската ставка от 9% ДДС за ресторантьорите е начин да бъдат повишени заплатите в туризма. Те са ниски от много време и за да бъдат повишени, е необходимо да се предприемат мерки срещу сивата икономика. Такова мнение изрази служебният министър на туризма д-р Илин Димитров по време на посещение по Черноморието, цитиран от ведомството си.

“9% ДДС за ресторантьорите е точно такава мярка - тя бори сивата икономика и помага на ресторантите да излязат на светло. Така че запазването й в дългосрочен план е ключово", смята Димитров.

Коментарът му е във връзка с публикувана по-рано тази седмица официална статистика, според която средната брутна месечна заплата у нас е най-ниска в сферата на хотелиерството и ресторантьорството.

По време на работното си посещение по Северното Черноморие служебният министър на туризма посети района на свлачището в близост до плаж „Моби Дик“ между Албена и Балчик, което разруши плажен ресторант и затрупа двамата му наематели. Заедно с областния управител на Област Добрич Здравко Здравков те отидоха до мястото, за да се запознаят със ситуацията и с предприетите мерки.

„Свлачището е факт. За щастие, то не е довело до жертви“ каза Димитров. „Спряно е движението на автомобили, надявам се да не продължава дълго процесът. Доколкото разбрах от областния управител, работи се по отстраняването на последиците и се надявам в най-бързи срокове районът да бъде преведен в нормален вид“, допълни ресорният министър.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:33 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Туризъм виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 0
БОНВИВАН1
преди 1 година
Абе то за съжаление разликата в ДДСто отива в други джобове:-)))Работника е доволен и на 300 и по-малко ако му е осигурен покрив лв в плик на края на седмицата:-(
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още