IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Улеснява се наемането на граждани от трети страни за сезонна работа в България

Парламентарната комисия по туризъм прие на първо четене промени в Закона за чужденците в Република България

15:38 | 24.04.24 г.
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

В ускорен порядък депутатите приеха законови промени, с които се улеснява наемането на граждани от трети страни за сезонна работа в България.

Парламентарната комисия по туризъм прие на първо четене промени в Закона за чужденците в Република България (ЗЧРБ), внесен от ГЕРБ-СДС във вторник. С него се цели оптимизиране на процеса по наемане на граждани на трети страни на сезонна работа, предава БТА.

Основните промени се отнасят до процедурата по предоставяне на възможност за дългосрочна и краткосрочната сезонна заетост. Законопроектът цели да се създаде правна възможност чужденец, който пребивава на територията на България и притежава разрешение за пребиваване, различно от единното разрешение за пребиваване и работа, висококвалифицирана заетост и вътрешнокорпоративен трансфер, да кандидатства за пребиваване, без да е необходимо да напуска територията на страната.

Законопроектът цели прецизиране на релевантните разпоредби от ЗЧРБ по отношение на здравното осигуряване на сезонните работници с разрешено право на продължително пребиваване след получаването на документа за пребиваване, възможност за удължаване срока на пребиваване на чужденци, извършващи сезонна работа.

Служебният министър на туризма Евтим Милошев, който присъства на заседанието на комисията, посочи, че решаването на проблема със сезонните работници от трети страни е въпрос, който вълнува работодателските организации в туризма, които изпитват проблеми при попълването на дефицита на работна ръка. „Приемането на този законопроект би било знак за това как народното представителство подкрепя работата на работодателите в този сложен момент“, каза Милошев и допълни, че би било безспорен успех, ако тези нормативни промени бъдат приети в оставащите два дни работа на този парламент.

На извънредно заседание вчера Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред прие на първо четене законопроекта.

Само преди няколко дни служебният министър на туризма Евтим Милошев призова парламента да гласува промяна в Закона за чужденците в България и да покажат реална грижа за българския туризъм и летния сезон, който предстои. 

Браншът даде светкавично подкрепа в открито писмо до председателя на Народно събрание и лидерите на партиите.

Туристическият бизнес по Черноморието тази година ще разчита на работници от Узбекистан, Турция, Киргизстан, Бангладеш, обявиха хотелиери, които твърдят, че са изправени пред провал на летния сезон заради задълбочаването на кризата с липсата на персонал за туристическите обекти.

Работодателите по Южното Черноморие очакват над 5-6 хиляди работници от Узбекистан. За трета поредна година се търси работна ръка от азиатската държава, защото тези хора имат професионална подготовка и говорят руски, което улеснява комуникацията с тях, казват от туристическия бранш.

Тази година търсенето на кадри от Узбекистан е повишено с над 30%. До момента обаче обработените документи с одобрените визи са много малко. Причината е въвеждане на нова шенгенска система в посолствата ни в трети страни извън ЕС, както и в усложнените процедури за престой и работна виза за повече от три месеца.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:38 | 24.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Туризъм виж още

Коментари

Финанси виж още