IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Около 1,5 млн. българи ще пътуват в страната за Великден

Нощувките за празника ще са в рамките на 60-250 лева за човек на ден

11:29 | 09.04.24 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Бум на пътуванията в България се очаква за този Великден, посещенията на българите в страната за този период ще са около 1,5 млн., а визитите на чужденци ще надхвърлят 80 хиляди. Това коментира в интервю БТА директорът на Института за анализи и прогнози на информационната среда в туризма Румен Драганов.

Причината за ръста в пътуванията е, че попадаме в петгодишния цикъл, през който празникът се отбелязва през май, когато празнуваме Гергьовден, а в края на месеца честваме и Деня на светите братя Кирил и Методий.

Средно на около пет години Великден е в края на април и началото на май и обикновено при подобна ситуация се отчитат много интензивни пътувания, коментира Румен Драганов. През първата десетдневка на май се очаква да има над 1 милион пътувания в България. В началото на май от тези над 1 млн. пътувания се очаква основната част да са от български граждани заради възможността да се слеят почивните дни.

Само за Великден посещенията на чужденци в България ще надхвърлят 80 хил. За целия месец май очакванията са посещенията на чужденци в България да са над 800 хил., а посещенията на българите в страната за този период ще са около 1,5 млн., коментира експертът. По-специално при сънародниците ни интензитетът на пътуванията ще е фокусиран и през втората половина на май заради 24 май.

Очакваният положителен резултат в чуждестранните посещения в България през май е базиран на резултатите от януари, февруари, март и април, когато се отчита значителен ръст спрямо предпандемичната 2019 г. на пътувания за културен туризъм в градска историческа среда, посочи експертът. Той изтъкна, че в София има бум на пътуванията на граждани от европейските страни, за което говорят резултатите на Летище София, което през тези месеци беше много натоварено. Драганов посочи, че като цяло посещенията на чужденците в България са се движили в рамките на между 600-750 хиляди през тези месеци. По думите му през целия летен сезон ще се наблюдават интензивни пътувания за културен туризъм в градска среда и оттам ще видим и изместване на базата на туризма.

За майските празници в началото на месеца у нас се очаква да пристигнат най-много гости от съседните на България страни – Румъния, Гърция, Турция, Сърбия, Република Северна Македония, следвани от туристи от страните от Европейския съюз. 

Нощувките за този Великден са в рамките на 60-250 лева за човек. Самият факт, че за тази почивка също е нужна резервация, а местата се изчерпват, показва, че в България цените все още са ниски.

Данните от приключилите туристически борси в Германия, Полша, Чехия, Словакия, Румъния показват ръст в записванията за почивки у нас това лято. От една страна причините за тези положителни резултати са свързани и с рецесията в западните икономики, което превръща България в икономически изгодна за пътуване дестинация, за разлика от годините, в които икономиките на тези страни растат и това обуславя нарастване на търсенето на по-скъпи пазари за почивка, посочи експертът. Той съобщи, че ранните записвания за летния сезон отчитат ръстове от над 20% за пазар Германия и над 50% за пазар Великобритания, като в началото на годината процентът дори е бил по-голям. Според Драганов проблемът на пазар Германия ще е заради очаквания недостиг на самолетни седалки и в този смисъл не се очаква да има промяна в структурата на почивките на гостите от тази страна и отново най-силните месеци ще бъдат юли и август.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:29 | 09.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Туризъм виж още

Коментари

Финанси виж още