IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Голямото пътуване по Великден превърна Хонконг в призрачен град

Жителите отбелязаха рекорден брой пътувания извън града, най-вече в посока континентален Китай

10:54 | 02.04.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Хонконг се превърна в призрачен град по време на Великденските празници. Жителите му отбелязаха рекорден брой пътувания извън града, най-вече в посока континентален Китай. Така някои от най-популярните места за развлечение и пазаруване в Хонгконг останаха празни.

През март са регистрирани общо 9,3 милиона излизания от града, в който живеят 7,3 милиона души. Това бележи рекорд от поне 1997 г. насам, според правителствени данни, цитирани от Bloomberg.

По време на четирите почивни дни по повод католическия Великден, които приключиха в понеделник, общите заминавания на жители на Хонконг за Макао и континентален Китай са били с 10% повече в сравнение с 2019 г. Малко посетители са заели тяхното място: пристигащите в града от континентален Китай и Макао са намалели с 46 на сто спрямо 2019 г.

Голямото пътуване подчертава предизвикателствата, пред които е изправен някога оживеният финансов център. Рекордният отлив до голяма степен се дължи на това, че хората се насочват през границата към континента и Макао, където могат да се насладят на по-ниски цени и по-голямо разнообразие от опции за развлечения, хранене и пазаруване. Миналия месец жителите на Хонконг са осъществили 8,3 милиона преминавания през гранични контролно-пропускателни пунктове за напускане на града – друг рекорд поне от 1997 г. – обикновено използвани за пътуване до останалата част на Китай.

Хонконг все повече губи за сметка на близките китайски градове, включително технологичния център Шънджън и града на казината Макао, като високоскоростната железница и мегамостът през морето правят трансграничното пътуване по-бързо и лесно от всякога. Финансовият център се опитва да запази привлекателността си на фона на икономическото забавяне и по-слабия юан. Високите наеми в Хонконг и ограничените предложения за развлечения повишиха цените и намалиха избора на жителите.

Ресторантьорският бизнес се е свил с цели 40% по време на Великденските празници спрямо предходната година, посочи пред местно радио Саймън Уонг, президент на Хонконгската федерация на ресторантьорите и свързаните с тях професии. Около 300 заведения за хранене са затворили врата през последния месец, добави той.

От друга страна, туристическите агенции, организиращи обиколки до континента, се радват на процъфтяващ бизнес. По време на Великденските празници броят на жителите на Хонконг, които са се записали в туристически групи до други китайски градове, се е увеличил три пъти спрямо предходната година, изтъква Стив Хуен, изпълнителен директор на EGL Tours.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:55 | 02.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Туризъм виж още

Коментари

Финанси виж още