IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Годината е започнала слабо за българските хотелиери

През януари приходите от нощувки се увеличават при спад в броя на нощувките и на пренощувалите

14:44 | 11.03.24 г.
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Първият месец на годината е бил доста слаб за българските хотелиери. Приходите от нощувки се увеличават заради инфлацията, но броят на нощувките и на на пренощувалите намалява. Това сочат данните на Националния статистически институт (НСИ) за януари 2024 г.

Данните са в рязък контраст със ситуацията година по-рано, когато бяха отчетени ръстове по всички показатели, свързани с местата за настаняване у нас.

През януари тази година общият брой на нощувките е 1,030 милиона, или с 0,2% по-малко в сравнение с година по-рано. Българските граждани са реализирали 609 хил. нощувки, а чуждите - 422 хиляди.

Броят на пренощувалите лица също намалява - с 1,7% в сравнение със същия месец на 2023 г. и достига 432 хил.

От данните на статистиката се вижда, че спадът е както при българите - с 2%, така и при чужденците - с 1%. Нощувалите български граждани са малко над 290 хил. и са реализирали средно по 2,1 нощувки. Чуждите граждани, които са нощували, са 141 хил. със средно по 3 нощувки, като 78% от тях са пребивавали в местата за настаняване с 4 и 5 звезди.

В местата за настаняване с 4 и 5 звезди са реализирани 78,4% от общия брой нощувки на чужди и 47,5% - на български граждани. В 3-звездните са осъществени 16,1% от нощувките на чужди и 27,2% - на български граждани, докато в 1 и 2 звезди те са съответно 5,5 и 25,3%.

На този фон, най-вече заради регистрираната инфлация през последната година, приходите от нощувки се увеличават със 17,4% спрямо същия месец на предходната година и достигат 91,1 млн. лв. От тях 50 млн. лв. са от български граждани, а 40 млн. лв. - от чужди граждани.

От гледна точка на постъпленията януари е добър месец, тъй като приходите на българските хотелиери са сравними с тези през празничния декември 2023 г., когато обичайно хотелите са пълни заради празниците. През декември миналата година хотелиерите в България регистрираха ново увеличение на броя на нощувките, на пренощувалите и на приходите, а приходите от нощувки се увеличиха до 89,7 млн. лв.

Източник: НСИ Източник: НСИ

През януари в страната са функционирали 2171 обекта с 10 или повече легла - хотели, мотели, къмпинги, хижи и други места за краткосрочно настаняване, с 62 хил. стаи и 128,9 хил. легла в тях. В сравнение със същия месец на предходната година местата за настаняване се увеличават с 5,1%, а броят на леглата в тях - с 5,9%.

Общата заетост на леглата е 26,2%, като намалява с 1,4 процентни пункта в сравнение с година по-рано. Най-висока е заетостта на леглата в местата за настаняване с 4 и 5 звезди - 38,6%, следват тези с 3 звезди – 22,9%, и с 1 и 2 звезди – 13,6%.

През 2023 г. - първата година, в която хотелите в България работиха без пандемични ограничения, секторът показва устойчиво възстановяване. Очакванията на по-голямата част от мениджърите (60%) за тази година са, ако има повишение на цените на хотелските услуги, то да бъде в рамките на до 10%. Две трети от запитаните очакват да реализират през настоящата година до 20% ръст на приходите.

Малко над 5% е ръстът на туристите в България за първите два месеца от началото на този зимен сезон спрямо същия период на миналия. Най-сериозен ръст се отчита при посещенията на туристите от Италия, българските туристи са с 8% повече. Това показват текущи данни от Единна система за туристическа информация (ЕСТИ) за периода 1 декември 2023 – 31 януари 2024 г., разпространени от Министерството на туризма.

За посочения период общият брой регистрации на туристи в страната е малко над 937 хиляди, като на годишна база ръстът е малко над 5%.

В сравнение с миналия зимен сезон през първите два месеца на този най-сериозен е ръстът на италианските туристи – повече от 30%. Туристите от Република Северна Македония са с над 15% повече, българските туристи са с 8% повече, британските туристи се увеличават с 6%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:49 | 11.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Туризъм виж още

Коментари

Финанси виж още