IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хотелиерите в България планират до 10% поскъпване на услугите тази година

Две трети очакват до 20% ръст на приходите през 2024 година

12:28 | 06.02.24 г.
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

През 2023 г. - първата година, в която хотелите в България работиха без пандемични ограничения, секторът показва устойчиво възстановяване. Това става ясно от национално допитване до мениджъри и собственици на хотели, проведено от Българската асоциация на професионалистите в мениджмънта на хотели (BAHE).

Очакванията на по-голямата част от мениджърите (60%) за тази година са, ако има повишение на цените на хотелските услуги, то да бъде в рамките на до 10%. Една пета от запитаните не предвиждат такова.

Две трети от запитаните очакват да реализират през настоящата година до 20% ръст на приходите. По-песимистични нагласи имат около една пета от участниците, като сред тях преобладава групата, която не очаква промяна спрямо миналата година – 16% от общия брой запитани.

За близо половината от участвалите в анкетата (44%) условията за бизнес у нас са били без промяна спрямо началото на предходната година. Една трета от хотелиерите смятат, че условията са се подобрили, а 20% са на мнение, че е налице влошаване.

На въпрос, свързан със заетостта на хотелите, над 60% от анкетираните посочват, че през 2023 г. са реализирали ръст. При повече от половината от реализиралите ръст хотели той е по-нисък от 10%. 

Източник: BAHE Източник: BAHE

Около половината от хотелиерите са повишили цените на нощувките с до 10% през миналата година, отчита анкетата. При една трета от тях повишението е било между 10 и 20%. При 10% от хотелите цените са се запазили без промяна.  

Приходите от нощувки до голяма степен следват инфлацията и за 70% от хотелите се наблюдава ръст в диапазона до 20%.

Водещо предизвикателство пред хотелския бизнес и през 2024 г. продължава да бъде недостигът на персонал (38%). Следват невъзможността за дългосрочно планиране на бизнеса (25%), ръстът на цените на стоки и услуги (17%), спадът на туристите от традиционни пазари (13%) и други.

Източник: BAHE Източник: BAHE

В коментари към този въпрос хотелиери насочват вниманието към инвестиционното кредитиране, тъй като за строителството на повечето хотели се използват кредити. Цената на ресурса в момента е двойно по-висока от тази, при която той е бил договарян, което е съществен фактор, който забавя развитието на хотелския бизнес в страната. Съществен дял от близо 80 на сто не планират инвестиции в нов хотел или разширяване на съществуващия до края на 2024 г. Половината от участващите в допитването хотелиери през тази година предвиждат ремонт и модернизация.

Относно проблема с недостига на персонал хотелиерите са разделени на три почти напълно еднакви групи – първата смята, че заплатите трябва да продължат да бъдат повишавани, така че да станат конкурентни на други сектори; втората група е на мнение, че трябва по-сериозно да се работи със студенти и ученици от горните класове, а третата вижда решение във вноса на персонал от чужбина. 

Източник: BAHE Източник: BAHE

Какви чуждестранни туристи посещават България

Любопитна тенденция през тази година е ръстът от над 6% на хотелиерите, които декларират, че разчитат основно на български туристи – от 35% през миналата година, на над 41% през настоящата.

По отношение на чуждите пазари, няма особено разместване, като в челото на класацията отново са румънските туристи (62%), следвани от англичани (30%) и германци (28%), след тях са поляци (23%), македонци и израелци – с по 15%, чехи (13%), и други.  

В националното допитване на BAHE участват хотелиери, които управляват леглова база от над 17 хил. стаи, разпределена в места за настаняване всяко от които с над 15 стаи (за да се изключат къщите за гости и Airbnb-апартаментите) и категория две, три, четири или пет звезди. Тази леглова база е разпределена основно в морски (36%), следвани от градски (22%), спа (17%) и планински (14%) хотели. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:29 | 06.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Туризъм виж още

Коментари

Финанси виж още