IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Зимният сезон в България надмина предпандемичните нива по брой туристи

Имаме с 27% повече туристи от миналата година и с 5% повече от 2019 г., каза служебният министър на туризма Илин Димитров

11:13 | 01.03.23 г. 1
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

През настоящия зимен сезон туристите в България са стигнали и надминали нивата отпреди пандемията. Това обяви по bTV служебният министър на туризма Илин Димитров.

Над 1,2 млн. са туристическите регистрации, от които 840 хиляди – на българи. „Имаме 27% повече туристи от миналата година и 5% повече от 2019 г.“, обясни Илин Димитров. Не говорим за възстановяване, а за ръст, отчете той.

По думите му въпреки топлото време тази година сезонът се развива отлично. Сезонът е започнал силно, тъй като за празниците в края на миналата година – 8 декември, Коледа, Нова година, Ивановден, курортите са били пълни.

„Имахме лек спад заради топлото време. Той беше преодолян заради изобретателността на хотелиерите.…в момента курортите са много пълни и на добри цени“, посочи министърът. 71% от туристите са от България, подчерта той.

Най-много гости на курортите ни идват от съседните държави и през този сезон, потвърди Димитров. "Колкото повече време има сняг, толкова по-добре за зимния ни сезон. Надявам се да има сняг до края на март", каза служебният министър на туризма.

Българският пазар остава приоритет и рекламната кампания на Министерство на туризма проработи. Банско, Пампорово и Боровец стоят много добре на туристическата карта, смята Илин Димитров.

Пакетите за великденските празници са 3-4 дневни, като най-евтините са малко под 100 лева на ден, а най-скъпите са около 500 лв. „Имаме и зимни курорти, които работят, и летни, които се отварят всяка година. Пак ще работи всичко, което е от предишните години - СПА дестинации, винени дестинации“, каза Димитров.

„Нашите услуги са добри и съотношението услуга-качество е много добро", каза още той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:13 | 01.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Туризъм виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
Един Българин
преди 1 година
Ако цифрите са верни, то Пампорово трябва да преосмисли политиката си на гонене на българи (71%) от курорта за сметка на евтини англичани. Въпреки всичко това вероятно са нощувки, т.к. ски туризмът започна преди 3 седмици и миналата на практика завърши (за сега). За трети март винаги съм карал ски бясно с 150 см знаме под каската, но този не виждам смисъл да го правя особено при тези цени на ски картите. Редно е при липса на условия и особено в този дъжд цените на големите да не надвишават 40лв.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още