IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Може ли Пампорово да стане бутиков курорт до няколко години?

Планинският курорт се ориентира към развитие извън масовия туризъм

12:20 | 13.01.23 г. 4
Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

След няколко години Пампорово може да се превърне в бутиков и скъп курорт, насочен към отбрани туристи. Мениджърите планират инвестиции в обновяване на лифта и използване на минералната вода от близко находище, които да променят сегашния облик на зимния курорт. Това става ясно от среща на изпълнителния директор на „Пампорово“ АД Мариан Беляков с представители на асоциацията на турските туристически оператори TÜRSAB. Турските гости посетиха Пампорово вчера в рамките на информационен тур, съобщава БТА.

„Плановете за развитието на планинския курорт не залагат в посока на тотална масовост, тъй като регионът разполага с около 8-9 хил. хотелски легла. Искаме след 5-6 години Пампорово да бъде бутиков, луксозен и скъп курорт“, посочи Мариан Беляков.

По думите му ски услугата не бива да бъде разглеждана като нещо евтино. През последните 10 години в Пампорово са инвестирани изключително много средства в подобрение на ски зоната, легловата база и цялостната инфраструктура, подчерта директорът на „Пампорово“ АД.

Той представи като част от предстоящите инвестиции планираната подмяна на лифта от „Малина“ до връх Снежанка. Лифтът, към който водят ключови за ски зоната писти, ще бъде заменен с нов, шестседалков, с възможно най-модерна технология. Дружеството работи и по нов проект за използване на минерална вода от находище, намиращо се на 15 км от Пампорово.

Турските туроператори са запознати и с възможностите, които предлага Пампорово като летни програми. 

Българските туристи са с най-висок относителен дял сред клиентите в Пампорово, а на второ място е британският пазар, посочиха от дружеството. Турският пазар е приблизително на пето-шесто място, а според Мариан Беляков туристите от югоизточната съседка биха били много повече, ако не се изискват визи или се облекчи визовият режим.

В Пампорово се наблюдава осезаем ръст от балканските пазари през последните три месеца, включително на туристи от Румъния, Молдова, Македония и Сърбия. 

Туристическият бранш очаква този зимен сезон да се доближи до нивата от една от най-добрите години за туризма в България – 2019 г. Прогнозата е на директора на Института за анализи и оценки в туризма Румен Драганов. Той напомни, че през зимния сезон в годините 2018/2019 г. около 1,6 млн. са били чуждестранните посетители в периода от средата на декември до средата на април.

Експертът уточни, че това не са само туристи, избрали да почиват в зимните ни курорти, а и такива, които са предпочели страната ни заради балнео, спа, културен, винен и медицински туризъм или са имали бизнес пътувания до България. Това означава, че средно около 450 хил. - 550 хил. чужденци са пристигали месечно в страната през тези три месеца.

За този зимен сезон се очаква България до голяма степен да се приближи до нивата от 2019 г., което означа да достигнем и надминем бройката 400 хил., или общо над 1,2 млн. посещения за периода декември - март.

Най-много гости тази зима в България се очакват от съседните ни страни – Румъния, Гърция, Турция, Република Северна Македония, Сърбия. От Великобритания се очаква посещенията да са над 23 хил. Традиционен е интересът към зимната почивка в България и от страните от Централна Европа, скандинавските държави, Турция и Израел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:20 | 13.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Актуално виж още

Коментари

4
rate up comment 5 rate down comment 2
Един Българин
преди 1 година
Трябва връзка с Чепеларе и разширение към Орфеев връх и Широка Лъка. Защо си мисли че ските ще продължават да бъдат скъп спорт? Цеко съм го баннал и катеря пеша по Витоша. Може да се окаже че пантите всъщност не са толкова скъпи, а и пакетите за чужденци са в пъти по-евтини за англичани отколкото за българи. Явно техните левове са по-ценни...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 0
Един Българин
преди 1 година
До: Tikva007 Не е тежко...наистина съсипаха Чепеларе с помощта на областният управител на ГЕРБ!!! Чепеларе беше страхотна конкуренция и определено по-добро място за ски. Само трябваше изкуствен сняг и по обиколните писти. Колкото до бутиков курорт е абсурдно с този бетон, който изляха. Нещо повече все по-малко сняг ги чака ако продължават да секат без да садят...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 0
Tikva007
преди 1 година
До: melon: Тежко кълнеш. Приседна им. За сега само снегът, но и то стига.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 0
melon
преди 1 година
Пожелавам им да го... Прилапаха национално богатство и сега дерибействат. За Пампорово не ми дреме, ама за Мечи чал, на Чепеларе ми е криво. Да им приседне!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още