IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Туристическият бранш очаква силен зимен сезон, близък до нивата от най-добрите години

Най-много гости тази зима в България се очакват от съседните ни страни – Румъния, Гърция, Турция, Република Северна Македония, Сърбия

13:08 | 27.10.22 г. 1
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Туристическият бранш очаква този зимен сезон да се доближи до нивата от една от най-добрите години за туризма в България – 2019 г. Това каза директорът на Института за анализи и оценки в туризма Румен Драганов, цитиран от БТА. Той напомни, че през зимния сезон в годините 2018/2019 г. около 1,6 млн. са били чуждестранните посетители в периода от средата на декември до средата на април.

Експертът уточни, че това не са само туристи, избрали да почиват в зимните ни курорти, а и такива, които са предпочели страната ни заради балнео, спа, културен, винен и медицински туризъм или са имали бизнес пътувания до България. Това означава, че средно около 450 хил. - 550 хил. чужденци са пристигали месечно в страната през тези три месеца, отбеляза Драганов.

За този зимен сезон се очаква България до голяма степен да се приближи до нивата от 2019 г., което означа да достигнем и надминем бройката 400 хил., или общо над 1,2 млн. посещения за периода декември - 22 март.

Най-много гости тази зима в България се очакват от съседните ни страни – Румъния, Гърция, Турция, Република Северна Македония, Сърбия. От Великобритания се очаква посещенията да са над 23 хил. Традиционен е интересът към зимната почивка в България и от страните от Централна Европа, скандинавските държави, Турция и Израел, коментира експертът.

По думите му записванията за предстоящия сезон вървят много добре, когато става въпрос за пазар Великобритания и за други пазари, свързани с чартърни полети, което означава възстановяване на тези програми, спрени през 2021 г. 

По-високите цени няма да ограничат пътуванията

Тази зима цените за почивка с практикуване на ски спортове в България ще са на равнищата на тези в Андора, прогнозира Румен Драганов. Според него по цени страната ни е конкурентна на дестинациите, предлагани в Европа – Австрия, Италия, Швейцария, Франция. Той изтъкна, че България е предпочитана и заради ски училищата със съответните услуги за всички възрасти туристи.

Както лятото, така и тази зима, инфлацията и цените на горивата няма да спрат пътуванията на българите, смята специалистът. Основания за тази прогноза му дават очакванията цените на почивките тази зима да се задържат и заради компенсациите за бизнеса, а ръстът на заплатите и пенсиите да даде възможност на част от българите да отделят средства и за зимен отдих. 

Очакваме интензивен поток от страна на българските пътувания с цел туризъм, като около Коледа и Нова година те ще са близо 530 хил., от които около 60 хил. ще са в чужбина. Всеки уикенд се очаква да има по 110 хил. пътувания на българите в страната тази зима към ски курортите и към балнео и спа дестинациите на България, допълни експертът.

Повече британски, ирландски, турски и гръцки туристи очакват в Пампорово

Ръст на британски, ирландски, български, турски и гръцки туристи се очертава за зимния сезон в Пампорово, на фона на цялата несигурност на пазара, заяви пред  БТА Татяна Маринова, маркетинг директор на „Пампорово“ АД.  До 20 ноември се продават онлайн лифт карти и резервации за ски сезона на цените от миналата зима. Въведената от тази година нова лифт карта ”Select” дотогава е на досегашните цени – 45 лева за 1 ден за деца (от 7 до 11 години), 59 лева за младежи (от 12 до 17 години) и лица над 65 години, и 75 лева за възрастни (от 18 до 64 години). Новото при нея е, че може да се купи за половин ден, еднодневна до седем последователни дни за сезона, без фиксирани дати. На преференциални цени до 20 ноември са и сезонните лифт карти – само за делнични дни или сезонна без ограничения.

На миналогодишните цени са ранните записвания и за хотелите на „Пампорово“ АД, които също важат до 20 ноември. Дотогава са в сила отстъпки за настаняване, достигащи до 40 процента. Особено активни са резервациите за коледно-новогодишните празници. По отношение на записванията за целия сезон се наблюдава по-скоро плахост при заявките и резервациите, допълни Татяна Маринова. По нейни прогнози туристите вероятно ще заложат на резервации на ски ваканция в последния момент.

Хотелите на „Пампорово“ АД ще отворят врати около 2-3 декември за резервирани корпоративни мероприятия. Възможностите за конферентен туризъм, основно на базата на конгресния център в хотел „Перелик“, "удължават крилата" на активния туристически сезон в планинския курорт. Началото на ски сезона ще зависи от метеорологичните условия, ако температурите паднат достатъчно, е възможно ски зоната да заработи още в началото на декември. Около 80% от пистите в Пампорово са осигурени с оръдия за изкуствен сняг. 

Какви промени ще има при лифт картите и хотелските услуги в курорта, дружеството ще обяви в края на ноември.

За момента не се предвиждат ценови промени в Банско и „Кулиното“

Промяна в цените през този зимен сезон в Банско за момента не се предвижда, но това ще стане ясно в началото на декември, тъй като ситуацията е динамична, а зависим изцяло от цените на горивата и енергоносителите, коментира на БТА маркетинг директорът на концесионера на ски зоната „ЮЛЕН“ АД Иван Обрейков. 

Банско запазва миналогодишните цени на сезонните карти за лифтовете, закупени в периода до 10 декември. Сезонната карта за възрастни е 1500 лева, за студенти/ученици от 13 до 19 години и пенсионери до 75 години цената е 1400 лева, за деца от 7 до 12 години е 700, а  за деца до седем години и пенсионери от 76 години е 100 лева. След 10 декември е възможна актуализация на цените на сезонните карти, в зависимост от икономическата обстановка в страната и региона, посочват от ски зоната и допълват, че от години ски курортът не е променял стойността на сезонните карти въпреки растящите цени на енергоизточниците. 

Лифтовете са в готовност, през лятото е направена профилактика. Обявената дата за официално откриване на сезона е 17 декември. При наличие на сняг курортът ще отвори и преди тази дата с параметрите на нисък сезон като цени. Изминалият сезон за ски курорта е бил силен, надеждите са, че и сезон 2022/2023 ще е с много любители на ските. 

Промяна в цените за момента в поддържания от общината ски център „Кулиното“ край Разлог не се предвижда, каза за БТА зам.-кметът на община Разлог Иван Гюров. През изминалата година дневната карта за възрастни е била на цена 12 лева, а за деца – 8 лева. Направена е профилактика на съоръженията, посочи Гюров. Поради проблем със снегоутъпкващите машини Общинският съвет е гласувал отпускане на 80 хил. лева за закупуване на машина, която е по-висока клас и ще подготвя по-добре пистите за каране.

Повече резервации отчитат в един от най-големите хотели в Боровец 

Има увеличение на резервациите на туристите за предстоящия зимен сезон в един от най-големите хотели в Боровец – хотел „Рила“, каза Михаил Сяров, директор "Продажби и маркетинг" в хотела и на дружеството Bt Collection  Development Services, чийто собственик е „Бороспорт“. По думите му миналият зимен сезон е бил по-добър от този през 2019 г.

Хотел „Рила“ е позициониран през зимния сезон най-вече на английския пазар, откъдето са и повечето туристи. От управата са много горди, че следващите по брой туристи са българите. По време на пандемията българите са били най-многобройни, следвани от туристите на съседни страни, които имат възможност да стигнат с кола до Боровец - Румъния, Сърбия, Република Северна Македония, Косово, Гърция.

Има увеличение в цените на нощувките през този сезон, което според Сяров е предизвикано от инфлацията. По думите му на крайния клиент не се отразява цялото повишение, а е намален маржът на печалбата, с цел да останат лоялните гости, а новите клиенти да станат постоянни. „Ако трябваше реално да вдигнем цените, трябваше да го направим с 30%“, коментира Сяров. Той посочи, че сега има увеличение на цените от 10-15 на сто, което стига и до 20 на сто. 

Цените на картите за лифтовите съоръжения за новия сезон ще станат известни към декември.

Две алпийски писти и безплатна пързалка за най-малките има в „Беклемето“

Планинският курорт Беклемето в Национален парк “Централен Балкан” разполага с две алпийски писти с влекове (1,2 км), детска писта с влек, писта за ски-бягане, ски гардероби и училище с квалифицирани учители, каза Цветомир Таслаков от ски центъра. Ски пистите се обработват с естествен и технологичен сняг и в зависимост от времето се пускат в края на декември - началото на януари.

Миналата година имаше увеличение на цените, очаква се и тази да бъдат повишени, но все още не е решено с колко. Дневните карти за влек миналогодишния сезон бяха 35 лева за възрастни и 25 лева за пенсионери и деца, като се предлагат и полудневни. Ски оборудването на ден за възрастни беше 25 лева, а за деца до 14 години - 20 лева, като се правят отстъпки при наемане за повече дни. Ски екипировката по-висок клас струваше 30 лева, наемане на сноуборд - също 30 лева. Училището разполага с петима лицензирани учители. Индивидуалното обучение беше 50 лева за час, а при груповото цените варират според броя на учениците.

Безплатна обаче е пързалката за най-малките в курортния комплекс, по която могат да се спускат с шейни, найлони и всякакви зимни приспособления.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:12 | 27.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Туризъм виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
doba
преди 1 година
Види се редно е да се върне 20% ДДС за туризма. Нищо лично, но лошите години за него вече са минало, види се. Няма логика да е подпомаган спрямо другите отрасли на икономиката.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още