IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Колко ще струва ски ваканцията в България тази зима?

Формирането на цената на ски картите зависи най-вече от енергийните ресурси, каза Мариян Беляков, изпълнителен директор на "Пампорово" АД

14:23 | 26.09.22 г.

Бизнесът, свързан със ски туризма у нас, прави всичко възможно да ограничи обстоятелства, които биха довели до ръст в цените, но е необходима и допълнителна подкрепа с някои мерки. Това обясни Мариян Беляков, изпълнителен директор на "Пампорово" АД, в предаването „Бизнес старт” по Bloomberg TV Bulgaria.

По думите му една от антикризисните мерки, които могат да помогнат за предстоящия зимен сезон, е да се върне режимът за използване на безакцизно гориво за отопление на хотели и на друг вид сгради. Действието на мярката за 9% ДДС, включително и за достъп до спортни съоръжения, също трябва да бъде удължена след края на 2022 година, защото е ключова за оцеляване на сектора, каза Беляков.

„Към момента не знаем какви ще бъдат цените на ски картите ни, но правим всичко възможно ако има ръст, той да бъде минимален“, заяви той в предаването. 

Събеседникът сподели, че формирането на цената на ски картите зависи най-вече от енергийните ресурси. „Ски туризмът е нещо много скъпо, изключително скъпо да бъде произведено и поддържано. Маржовете на печалба вече са много малки, те се свиват все повече до момент, в който вероятно няма да има и печалба“, каза той.

„С цените на нощувките нещата са сходни. И там не може да си позволим да направим драстични повишения, тъй като не сме сигурни дали пазарът ще може да го понесе. Говорим за не повече от 10-15% повишение към днешна дата“. „Ще направим всичко възможно да няма големи сътресения в предстоящия ски сезон от ценова гледна точка”, заяви Беляков.

„Като основна фирма, която доставя услуги, свързани с туризма в Пампорово, сме напът да се откажем от природния газ на фона на 300-400-процентното увеличение в цената му. Вариантът за нас е да преминем на ток и твърдо гориво“, посочи Беляков.

Що се отнася до ранните записвания за предстоящия зимен сезон, гостът посочи, че към момента има добри индикации въпреки случващото се около нас - трудната икономическа ситуация в България и случващото се в Европа.

„Има добри индикации, но все пак не бива да бъдем прекалено оптимистични с прогнозите. Най-силна активност очакваме от туристите най-вече в България, така както е било при нас през последните няколко години“, каза гостът.

Той уточни, че ранните записвания продължава да вървят. Очакват се посетители от традиционно силните за нас пазари Великобритания, Ирландия и доста силните през последните години балкански пазари - Румъния, Сърбия, Турция, Гърция.

"Има известни индикации за раздвижване на нови пазари като Полша и Чехия, но в такава ранна фаза това също са индикативни показатели и не можем да кажем към момента, че следва да се очакват чудеса“, коментира Беляков.

Вижте целия коментар във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:23 | 26.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още