IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Годината е започнала оптимистично за хотелиерския бизнес

Ски сезонът е помогнал на собствениците да реализират приходи от близо 50 млн. лева през първия месец на 2022 г.

13:00 | 11.03.22 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Годината е започнала доста оптимистично за българските хотелиери след двугодишен период на спадове заради пандемията, ограничителните мерки и блокираните пътувания. Това става ясно от данните на Националния статистически институт (НСИ) за януари, публикувани днес.

Позитивните тенденции по отношение на брой нощувки, пренощували лица и приходи на хотелиерите бяха регистрирани и в края на миналата година на фона на динамиката заради коледните празници и отпуски.

И ако преди година наблюдавахме сериозно свиване по всички показатели за местата за настаняване - то през декември 2021 г. тенденцията вече е в положителна посока, а в първия месец на тази година се затвърждава.

Първият месец от 2022 година е бил успешен за българските хотелиери и за туристическия бизнес като цяло – налице са значителни ръстове в постъпленията, броя на нощувките и на пренощувалите в хотелите. Собствениците на места за настаняване в страната регистрират все по-оптимистични показатели в рамките на продължаващи пандемични ограничения, затвърждавайки тенденцията за освобождаване от хватката на пандемията.  

На фона на зимния туристически сезон приходите от нощувки през януари 2022 г. достигат 48,5 млн. лв., като се увеличават с 86,6% в сравнение със същия месец на предходната година. Приходите от българи са 26,3 млн. лв., а от чужденци – 22,2 млн. лева.

Броят на нощувките в местата за настаняване през януари са 702 хил., или с 51% повече в сравнение със същия месец на предходната година. Българските граждани са реализирали 435 хил. нощувки, а чуждите - 266 хиляди. В хотелите с 4 и 5 звезди са реализирани 77% от общия брой нощувки на чужденци и 43% - на българи. В местата за настаняване с 3 звезди са осъществени 17% от нощувките на чужди граждани и 30% - на българи.

Броят на пренощувалите в местата за настаняване през първия месец от годината също се увеличава - с 33% на годишна база и достига 291 хиляди. Превес имат българските граждани – нощувалите в местата за настаняване през януари са 213 хил., докато чужденците са били 78 хиляди.

През януари в страната са функционирали 1 702 обекта с над 10 легла - хотели, мотели, къмпинги, хижи и други места за краткосрочно настаняване. Броят на стаите в тях е 50 хил., а на леглата - 102 хиляди. За година общият брой на местата за настаняване се увеличава с 4,2%, а броят на леглата в тях – с близо 8 на сто.

Общата заетост на леглата в тях през януари е 22%, като се увеличава с 6,4 процентни пункта в сравнение с януари 2021 година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:08 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Туризъм виж още

Коментари

Финанси виж още