IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Добрите дни за българските хотелиери се завръщат

Коледните празници са помогнали на собствениците да реализират приходи от 40 млн. лева през последния месец на 2021 г.

14:36 | 10.02.22 г. 3
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>&nbsp;Снимка: James MacDonald Bloomberg</em></p>

 Снимка: James MacDonald Bloomberg

Добрите дни за българските хотелиери са напът да се завърнат след двугодишен период на спадове заради пандемията, ограничителните мерки и блокираните пътувания. Това става ясно от данните на Националния статистически институт (НСИ) за декември миналата година, публикувани днес.

Последният месец от годината традиционно е силен заради коледните празници и отпуски. И ако преди година наблюдавахме сериозно свиване по всички показатели за местата за настаняване - брой нощувки, пренощували лица и приходи на хотелиерите, то през декември 2021 г. тенденцията вече е в положителна посока.

Декември 2021 г. е бил успешен за българските хотелиери и за туристическия бизнес като цяло – налице са значителни ръстове в приходи, брой нощувки и брой пренощували лица. Собствениците на места за настаняване в страната регистрират все по-оптимистични показатели в рамките на продължаващи пандемични ограничения, затвърждавайки тенденцията за освобождаване от хватката на пандемията. 

Приходите от нощувки през декември 2021 г. достигат 40,8 млн. лв., като 28,1 млн. лв. са от българи и 12,7 млн. лв. - от чужденци. Това е значителен ръст в постъпленията спрямо предходния месец, когато приходите бяха 26 млн. лева. Увеличението е значително и на годишна база, тъй като приходите от нощувки през декември 2020 г. се сринаха до 15 млн. лв.

Броят на нощувките също е нараснал съществено. Общият им брой е 616 хил., или със 127% повече в сравнение със същия месец на предходната година. Българските граждани са реализирали над 460 хил. нощувки, а чуждите - над 155 хиляди.

В хотелите от по-висока категория (4 и 5 звезди) са реализирани две трети от общия брой нощувки на чужди граждани и 43% - на българи. В местата за настаняване с 3 звезди са осъществени 17% от нощувките на чужди граждани и 28% - на българи. В останалите места за настаняване (с 1 и 2 звезди) те са съответно 7% и 28%.

Броят на пренощувалите лица в местата за настаняване през декември 2021 г. се увеличава със 131% в сравнение със същия месец на 2020 г. и достига 290 хиляди. Българските граждани, нощували в местата за настаняване през декември 2021 г., са 231 хил. и са реализирали средно по две нощувки. Чуждите граждани са 58 хил. и са реализирали средно по 2.6 нощувки, като 75% от тях са нощували в хотели с 4 и 5 звезди.

През декември 2021 г., по време на продължаващата епидемична обстановка, в страната са функционирали 1806 обекта с над 10 легла - хотели, мотели, къмпинги, хижи и други места за краткосрочно настаняване.

В сравнение с декември 2020 г. общият брой на местата за настаняване се увеличава със 17%, а броят на леглата в тях - с 16%. Общата заетост на леглата в местата за настаняване през декември 2021 г. е 19%, като се увеличава с 9 процентни пункта в сравнение с декември 2020 година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:17 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Туризъм виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
data
преди 2 години
Винаги има капки катран в кацата мед
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 0
Един Българин
преди 2 години
Той сезонът за сега не е лош, но разни регионални феодали като Цеко като почнат да спират лифтовете на Витоша (половин ден на 03.01 - почивен ден) и "подпомагат" хотелиерите из страната понеже нямаме нито държава, нито община, която да ги спре.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
data
преди 2 години
Добър сезон с нмого сняг
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още