IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Изкуственият сняг носи спасение за ски курортите, но щети за природата

Оръдията за сняг използват хиляди литри вода и покриват склоновете с химикали

12:50 | 08.01.23 г. 8
Деца играят на петно изкуствен сняг във Вилдхаус, Швейцария. Снимка: БГНЕС/EPA/GIAN EHRENZELLER
Деца играят на петно изкуствен сняг във Вилдхаус, Швейцария. Снимка: БГНЕС/EPA/GIAN EHRENZELLER

Засега тази зима не донесе достатъчно сняг за ски курортите в Европа. Топлото време принуди центровете за зимни спортове на континента да разчитат на машините за изкуствен сняг.

Тези оръдия за сняг обаче причиняват щети на околната среда, прахосвайки хиляди литри вода и покривайки пейзажа с химикали, предупреждават експерти, цитирани от британския сайт Inews.co.uk.

По думите на един от тях правенето на изкуствен сняг е пример как съвременният живот не успява да се приспособи към реалностите на изменението на климата, опитвайки се да намери разрешение за все по-краткия и по-топъл ски сезон.

Популярните ски курорти, лишени от сняг този сезон поради топлото време, все повече разчитат на машини за изкуствен сняг, за да продължат да работят.

Проблемът е толкова сериозен, че Световната купа по ски в швейцарското село Аделбоден се проведе на изкуствен сняг на 7 и 8 януари.

Писти, покрити с изкуствен сняг, в иначе безснежния склон преди Световната купа по ски алпийски дисциплини в Аделбоден, Швейцария. Снимка: БГНЕС/EPA/ANTHONY ANEX Писти, покрити с изкуствен сняг, в иначе безснежния склон преди Световната купа по ски алпийски дисциплини в Аделбоден, Швейцария. Снимка: БГНЕС/EPA/ANTHONY ANEX

Много хора се отказват от зимните ски почивки и отменят резервациите си в курортите, насочвайки се към други форми на отдих.

Използването на снежни оръдия за покриването на ски пистите с така нареченото „бяло злато“ обаче може да има тежки последици за околната среда, тъй като те изискват огромно количество вода.

Кармен Де Йонг, професор по хидрология в университета в Страсбург във Франция, казва: „Правенето на сняг е неуспешна адаптация към изменението на климата, тъй като се опитва изкуствено да удължи все по-краткия и по-топъл зимен сезон за сметка на алпийския воден цикъл и екосистема. Колкото по-топъл е климатът, толкова повече изкуствен сняг се произвежда и толкова повече вода се консумира.”

Разработени през 50-те години на миналия век, оръдията за сняг са като цяло „машини за производство на малки ледени пелети“, обяснява д-р Мадлин Ор, еколог от университета Лафбъро в Лондон. Те работят чрез вдухване на сгъстен въздух през дюза във водата, като след това навън се изхвърлят малки ледени кристали. Тяхната пелетна форма се различава от естествените снежинки.

Но само за два фута (60 см) фалшив сняг върху един акър (около 4 декара), еквивалентен на една ски писта в голям курорт, са необходими 70 хил. литра вода за захранване на машината, изчислява д-р Ор. „Използването на водата за правене на изкуствен сняг може да окаже извънредно силен натиск върху природата, тъй като водата трябва да дойде отнякъде. Ски курортите ще кажат, че по-голямата част от водата идва от резервоари на място и това е вярно, но тази вода иначе щеше да изтече в подпочвените води или реките, ако не беше уловена с цел правене на сняг.”

Това оказва още по-голям натиск върху природните ресурси в необичайно топли или сухи години, каквито много страни наскоро преживяха. Тъй като климатът се променя и снеговалежът става все по-малко надежден в идните десетилетия, ски курортите все повече ще зависят от машините за изкуствен сняг.

Снимка: БГНЕС/EPA/URS FLUEELER Снимка: БГНЕС/EPA/URS FLUEELER

Изследване на университета в Базел в Швейцария показва, че някои курорти ще трябва драстично да увеличат потреблението на вода, за да работят машините им за сняг при по-екстремни условия.

В проучването "Производство на сняг в по-топъл климат", публикувано в International Journal of Biometeorology, авторите цитират изследване, според което „потреблението на вода за изкуствен сняг в европейските Алпи се очаква да нарасне с между 50 и 110 процента“ до края на века.

Въз основа на анализ на един ски курорт в Швейцария изследователите са установили, че до края на века той може да използва 540 млн. литра вода през една средна зима, в сравнение с 300 млн. литра днес.

Д-р Ор също така посочва, че изкуственият сняг може да остави свой "отпечатък" върху почвата и тревата, които покрива, за разлика от естествения.

 „Често изкуственият сняг е примесен с химикали, които му помагат да замръзне. Той се топи по-бавно от естествения сняг. Така че, когато дойде пролетта, докато се стопи, изкуственият сняг се „залепва“ по-дълго от естествения.“

Професор Де Йонг е съгласен, че изкуственият сняг „променя [или] унищожава уязвимите почви на голяма надморска височина“.

„Поради много твърдия, плътен и тежък изкуствен сняг, който се задържа дълго време на ски пистите, почвите отдолу страдат от изчерпване на кислорода и стават много непропускливи. Тези непропускливи почви причиняват тежка ерозия, включително ерозия на дерета при по-стръмните писти. Те се изчерпват от фауна и флора, тъй като не могат да оцелеят в тези уплътнени почви.”

Освен че машините за сняг унищожават алпийския пейзаж и причиняват шумово замърсяване, проф. Де Йонг отбелязва, че те изискват и големи количества енергия за изпомпване на подпочвените води.

Снимка: БГНЕС/EPA/GIAN EHRENZELLER Снимка: БГНЕС/EPA/GIAN EHRENZELLER

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:50 | 08.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Туризъм виж още

Коментари

8
rate up comment 4 rate down comment 1
Tikva007
преди 1 година
До: xapoznai: Първо, няма безвредна за природата човешка дейност, не ли пък химия изразът *абсолютно безвредна* е абсолютен нонсенс. Правенето на изкуствен сняг, освен много водоемко, но е и много енертоемко занимание, а както знаем, енергията тази година в Европа е дефицитна стока с космическа цена, и то точно в района на Алпите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 6 rate down comment 3
xapoznai
преди 1 година
До: zelka007Просто е пресоляване на манджата. Химията е абсолютно безвредна и водата е малко. На фона на продукта, който се произвежда въобще не е от тези, които поглъщат големи количества вода или замърсяват. Сигурно срането в Алпите е в пъти по-застрашаващо за природата от някакви писти с изкуствен сняг...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 8 rate down comment 5
Tikva007
преди 1 година
До: zelka00: *Ние ще сме живи да видим* - Вие продължавайте да ръчкате с ръжена баба Меца в ребрата, пък ще видим дали ще сте живи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 4
zelka007
преди 1 година
До: xapoznai... и това е само началото, чекай след една петилетка да видиш цена на вода и цена на зеленчуци плодове, които се напояват често . Засега поскъпването на цените на храните го удържат все още да е в % на година. Видя какво се случи с природният газ от една незначителна няколко месечна турболенция, ами какво ще стане, като изгубим една реколта в някоя от значимите за производството на храна части на света ? Ами две или пет реколти поради системно засушаване ?! Ние ще сме живи да видим
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 4
zelka007
преди 1 година
До: xapoznai... но те са горе и нямат проблеми , да му мислят тези надолу ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 3
zelka007
преди 1 година
До: xapoznai ... Химията дето държи водата като сняг , е най-големият проблем . Ако донякъде си прав , че това не е много вода , но тя все пак трябва да е налична , а при това безводие поради липса на сняг ... :))) ... И химията , ако досега не е била значителен проблем , защото оръдията са ползвани за частично удължаване на зимният сезон , то сега се ползват въобще за да има сезон ... Сиреч , химията , която се оттича във водосборните питейни зони вече е в стотици порядъци повече ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 1
xapoznai
преди 1 година
Само за сравнение 300 000 000 литра са 300 000 кубика вода и примерно един Слънчев бряг не може да напълни и половината басейни на пролет. Може за по-добър ефект да напишете 300 000 000 000 милилитра - изглежда внушително нали? Само за сравнение също така това е потреблението на София за малко повече от ден... И тази вода не изчезва, не я губим...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 3
xapoznai
преди 1 година
Страшни глупости! Първо необходимата вода е с абсолютно незначителен дял, второ - те пистите са на определени от еколози места за да няма значителни щети върху природата, а корозията е върха - по логиката на автора би трябвало да има свлачище точно под пистата. Въобще надминава и пръцкането на кравите... Всички искаме чиста природа, но от време на време трябва и по-някой шамар на подобни "Автори", които се опитват да си оправдаят заплатата...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още