IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Изгубени в снега

За ски курортите на Балканите Коледата и Новата година едва ли ще са бели и за да оцелеят, трябва да погледнат отвъд зимните спортове, според Emerging Europe

16:27 | 26.12.22 г. 4
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

За много ски курорти в България, Румъния и Западните Балкани Коледата не е бяла. Шансовете за бяла Нова година също са малки заради сравнително топлото и сухо време през декември, което не позволи натрупването на сняг в количества, необходими за практикуването на зимни спортове.

На повечето места изобщо не е валял сняг, пише Emerging Europe.

Обикновено, когато един ски курорт не може да разчита на природата за снега, се включват в действие машини за изкуствен сняг. Да се прави изкуствен сняг обаче е скъп процес – и във финансови, и в екологичен смисъл, заради значителните количества вода и енергия, които се използват. Освен това са необходими няколко дни на температури под нулата – нещо, с което малко места в региона могат да се похвалят.

В момента в Копаоник в Сърбия и в Банско и Боровец в България може да се кара на изкуствен сняг на ограничени писти. Други курорти обаче остават затворени, включително Пампорово в България и Синая в Румъния, посочва медията.

„За новогодишната нощ все още имаме повече от 30 процента наличност“, коментира собственик на хотел в Пояна Брашов в Румъния, пожелал анонимност. По думите му това никога не се е случвало в предишни години.

За някои ски курорти в региона Коледа без сняг отдавна е обичайно явление. Ски курортите в Румъния например бяха лишени от сняг през декември 2019 г. Миналата зима курортите страдаха заради малкото сняг чак до края на януари.

Тъй като средните глобални температури продължават да се повишават, зимите вече са с 10 до 30 дни по-кратки, отколкото през 60-те години на миналия век. Температурите остават ниски за по-кратък период от време, което означава, че е по-трудно снегът да се натрупа до нива, които позволяват да се карат ски. В Румъния средните температури са се повишили с почти 1,5 процента през последните 30 години, докато нивата на валежите са намалели, допълва медията.

Ниската надморска височина също е проблем. В Пояна Брашов например ски се карат на малко над 1700 метра. Малко курорти в региона на Източна Европа предлагат каране на ски над 2000 метра.

Планините не са само сняг

Михай Лотру е румънски планински водач, който казва, че румънските планински курорти ще оцелеят, ако „погледнат отвъд снега“. По думите му не е задължително да има сняг, за да си прекарат туристите добре в планината.

Той подчертава, че за туристите най-важно е преживяването. „Забравили сме, че планинските курорти са съществували много преди да се появят ските и сноуборда. Както са процъфтявали преди това, така ще могат да продължат да процъфтяват и сега, ако са умни и погледнат отвъд снега“, посочва той.

В Капаоник в Сърбия (по ирония на съдбата едно от малкото места в региона, където понастоящем е възможно карането на ски върху истински сняг) погледът отвъд снега накара администраторите на курорта да инсталират през 2019 г. най-дългата суха ски писта в Европа, с дължина един километър и обслужвана от собствена седалков лифт.

Пистата е направена от Neveplast, продукт, образуван от синтетични влакна, проектиран да прилича на повърхност, подобна на твърд сняг. С такъв материал наскоро беше създадена целогодишна писта за ски бягане в Йеленя Гура в Полша.

Ръстове на цените

Bloomberg пише, че повече от 20 от водещите ски курорти в Европа са повишили цените с поне 10% тази зима. Заради пестенето на енергия в много хотели ще бъде по-студено, а транспортирането на туристите по пистите – по-бавно.

Стачките във Великобритания означават, че дори достигането до и тръгването от курортите ще е предизвикателно за мнозина, които искат да пътуват за празниците.

В Алпите френският курорт Авориаз повишава цените на ски картите за първи път от две години. Във Вал Торанс, друга френска дестинация, отоплението на ски лифта вече се изключва автоматично, когато вратите са отворени. Лифтовете в някои швейцарски курорти работят по-бавно, за да се пести енергия.

Цените растат в цяла Европа. Една седмица в луксозния швейцарски курорт Цермат, включително лифт карти, ски уроци, оборудване под наем и храна, сега струва средно 1662 долара на човек, което е с 25% повече от миналата година, според данни на Post Office Travel Money и Crystal Ski Holidays. Във Франция Вал Торанс и Мерибел повишиха цените с около 15%. Банско в България е наполовина по-евтин курорт от средното за Цермат, но в сравнение с миналата година цените са по-високи.

Силно търсене

Въпреки цените и затрудненията с пътуването, британците не се отказват от зимна почивка. Резервациите от Великобритания нарастват с 35% до края на ноември в сравнение с предпандемичната 2019 г., която досега беше най-добрата за резервациите през зимния сезон. Търсенето е голямо, въпреки че слабият паунд, енергийната криза в Европа и загрижеността за изменението на климата оскъпяват пакетите с около 25% в сравнение с преди пандемията.

Като цяло в Европа търсенето на ски ваканции е силно, но хората съкращават времето си за престой, за да намалят разходите. Това показват резултатите от проучване сред 3 хил. души, проведено сред бизнес асоциации за зимен туризъм в Австрия, Германия и Швейцария.

Голяма част от ентусиазма на британските туристи се дължи на групите, резервирали още в началото на 2022 г. Този ентусиазъм обаче поизбледнява заради срива на паунда около проблемите, които създаде бившия премиер Лиз Тръс с бюджета си и повишаването на лихвите. Паундът компенсира част от загубите си спрямо еврото, но остава под средните 1,17 евро за една година. Британците, които ще карат ски в Швейцария, ще платят с 10% повече в лири заради обменния курс на швейцарския франк спрямо британския паунд.

Валутната несигурност доведе до ръст на интереса към пакетите ол инклузив, които позволяват на туристите да „заключат“ бюджета си. Делът на ол инклузив резервациите се увеличава до 30% през този сезон спрямо 10% преди пандемията, според SNO.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:17 | 26.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Туризъм виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 2
khao
преди 1 година
и по топло ще става... докато има глуупци които вярват на всякви шамани и измамници, вместо на доказани учени... всички ще страдаме! .... но да му мислят децата ни!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 0
мрънмрън
преди 1 година
Това е, че хората, които не искат ски, а да обикалят планината, ходят през останалото време от годината.Във Варна последно по-голям сняг мисля, че видях 2016-та година. Някои по-малки общини, знам че спряха да плащат за зимно почистване отдавна. До 10-тина години очаквам и портокали да почнат да гледат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 6
danchomentata
преди 1 година
що бе по северните склонове на Тодорка нема ли баир будали?https://***.banskoski.com/bg/webcams
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 15 rate down comment 1
Julius_BG
преди 1 година
Интересно след още 10 год. дали изобщо ще има ски-курорти в БГ (респ. инвестиция в такъв) ?! Те за олимпийскиските игри след 5-10 год. трудно ще се намират вече кандидати за посрещането им. Изобщо под 3000м надморска - ските май си заминават.........
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още