IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европа може да издържи една енергийна зимна рецесия

Пестенето, осигуряването на нови източници и солидарността могат да преодолеят ефектите от налагане на ембарго върху руския газ

07:50 | 11.08.22 г. 12
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Владимир Путин сигурно смята, че лидерите на Европа са вчерашни. Руският президент даде да се разбере, че ще използва строгите ограничения за доставките на природен газ като икономическо оръжие през следващата зима, но европейските политици и централни банкери все още говорят за руско ембарго само като за възможност, пише Крис Джайлс за Financial Times.

На практика няма начин да се избяга от рецесия в цяла Европа, но тя не трябва непременно да бъде дълбока или продължителна. Това е и последната икономическа карта на Русия. Стига Европа да гарантира, че нейните икономики ще оцелеят през студения сезон, изнудването на Русия ще се провали. Тя няма да постигне победа в Киев на гърба на треперещи домакинства във Виена, Прага и Берлин.

Със сигурност европейската икономика е уязвима. Тъй като газопроводът „Северен поток“ работи с 20% от капацитета си, а други газопроводи до Източна Европа са под заплаха, някои страни са изправени пред физически недостиг на газ тази зима. Дори при по-високо ниво в европейските газови хранилища от миналата година, според МВФ, пълното газово ембарго върху Русия би оставило Германия, Италия и Австрия с 15% по-малко от желаните нива на потребление. Чехия, Словакия и Унгария биха имали недостиг до 40% от нормалното си потребление. Всички европейски страни ще се сблъскат със скок на цените. Европейските цени на едро на газа вече са близо 200 евро за мегаватчас, в сравнение с цени преди кризата от около 25 евро, осем пъти по-високи.

Когато цените на вносните стоки от първа необходимост скачат, реалните доходи и способността на домакинствата да харчат пари за неосновни стоки неизбежно спадат. Рецесиите са почти невъзможни за избягване. Това беше заключението от последната, но реалистична прогноза на Английската централна банка. Тя скоро ще бъде последвана от официалните прогнози за еврозоната. Дори на Франция, с нейното широко използване на ядрена енергия, няма да й се размине, защото нейният енергиен сектор има свои собствени проблеми с надеждността и е дълбоко интегриран в по-широката европейска икономика.

Кошмарът, който Европа трябва да избегне, когато Путин врътне кранчето, е енергийният национализъм. Ако трансграничната търговия бъде ограничена и на индустрията не бъдат осигурени спасителни пояси, Путин ще изправи безработните в една страна срещу треперещите от студ в други. Това би затвърдило властовия му имидж на континента, бидейки способен да повишава или намалява натиска върху Европа и Украйна чрез натискане на няколко бутона в помпените станции на газопроводите. Но такъв мрачен изход не е неизбежен. Най-важната защита е заменяемостта.

Германия вече замени голяма част от своя газ, внасян от Русия, с втечнен природен газ (LNG), доставян с кораби до Холандия или Великобритания и складиран в германски хранилища. До декември страната ще експлоатира първия от четирите плаващи обекта за съхранение и регазификация на LNG, дадени на концесия от правителството.

Въпреки че твърди обратното, европейската индустрия бързо променя производствените си процеси, за да замени газа с електричество и други горива, където е възможно, или внася полуфабрикати от страни извън ЕС, където достъпът до газ е изобилен. Не е необходимо например газоемкият амоняк, нужен при торовете, да се произвежда в Европа. Реалните доказателства за индустрии, които действат за намаляване на потреблението, нарастват из целия континент.

При производството на електроенергия присъдата срещу въглищата е временно отменена, въпреки екологичните последици, а Германия в крайна сметка обмисля да забави преждевременното затваряне на ядрената си индустрия. Капацитетът за производство на електроенергия от възобновяеми източници в Европа се очаква да се увеличи с 15% тази година, което допълнително намалява зависимостта от руски газ.

След замяната на енергийните източници идва солидарността в Европа. Моделите на МВФ показаха, че по-голямото трансгранично споделяне на газ може значително да понижи загубите в най-засегнатите страни, като почти наполовина намали удара върху икономиките на Централна и Източна Европа при ниска цена за тези, които позволяват потока на газ. Тъй като трансграничната инфраструктура се подобрява, възможността за пренасяне на газ от Западна Европа (която има много по-добър достъп до LNG) към Източна в бъдеще почти ще елиминира икономическите ефекти от газовото ембарго.

И накрая, домакинствата трябва да изиграят своята роля. Икономиите тази зима ще бъдат най-важни. В Япония и Аляска заработиха публични кампании за ограничаване на потреблението на енергия в условията на недостиг. Това ще бъде подпомогнато от голямото поскъпване на енергията, което излъчва съществен ценови сигнал, компенсирано от еднократни плащания за по-бедните семейства. Индустрията не трябва сама да поема тежестта на енергийната война на Путин.

Подобни политики биха могли да смекчат последиците тази зима откъм загубен БВП - от приблизително 6 процента в Централна Европа до само 2%, като икономиката на ЕС ще понесе удар от едва 1,8 процента, много по-малко от този при финансовата криза, според моделите на МВФ.

Най-важното е, че всеки спад в икономическата продукция би бил временен. Веднъж преживян, той няма да продължи. Всяка зима заместването ще се подобрява значително. Развитите западни икономики отново ще покажат своята издръжливост и гъвкавост – този път на фона на умишлен опит за създаване на хаос.

Икономиката на Русия, от друга страна, ще получи нов тежък удар. Вече значително отслабена от санкциите и неспособна да внася стоки, необходими за производството, тя скоро ще загуби основния си експортен сектор - изкопаемите горива за Европа. Докато Европа се възстановява от рецесията през идната зима, руската икономика ще затъне, попадайки в собствения си капан.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:56 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

12
rate up comment 0 rate down comment 4
cherney
преди 1 година
До: zelka007Това е съветско въоръжение, а не руско, както много хора си мислят. Същият е и примера с легендарния съветски двигател РД-180, който е съветски / конструиран от украинеца Валентин Грушко /, а не руски - в сравнение с Раптор 2 вече е отживелица. Но света не е престанал да се развива през последните три десетилетия, респективно няма как една страна, проядена от корупция и изключително изостанала в развитието си да развива модерни военни технологии.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 1 rate down comment 3
cherney
преди 1 година
До: ZlatoТази цена ще е много по-ниска в сравнение с цената, която ще плати Европа, ако Украйна престане да съществува и Русия излезе победител. Удивително е колко малко хора са научили уроците от ВСВ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 1 rate down comment 6
zelka007
преди 1 година
До: Р?РРРСРСРСС ... Импе , я дай обяснение какво се е случило в Крим ?! Защо прехвалената система С-500-Прометей не е хванала стелт бомбардировачите и са помляли летището и самальотите ?! Нали ги чупеха като орехи ?! Ми не само в Крим , ами и в Беларус , летището "Забрьовка" и там прехвалените С-400 също са се издънили и не са хванали нищо , ами са помляни и самальоти и комплекси искандер и С-300 с които рaшиститe са обстрелвали наземни цели в Украйна ?! Орехотрошачките се спихнаха ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 7 rate down comment 3
Zlato
преди 1 година
До: cherneyЦената е ясна. 50 млн. европейци. Въпросът е дали дебелите европейски чиновници ще искат да я платят :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 5 rate down comment 9
cherney
преди 1 година
До: Р?РРРСРСРССДа, действително е налице битка за физическо оцеляване - на украинците, които се борят с фашисткия окупатор. В тази връзка, най-важното решение, което трябва да вземе ЕС е пълно прекратяване на отношенията с азиатския фашистки режим, включително и по отношение енергийните доставки. И това трябва да се случи без значение каква ще е цената.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 2
Zlato
преди 1 година
Даже малко измислен ми изглежда целия този газов скандал. Който не иска да е зависим от Газпром лепи кондиционерите и електрическите печки и се топли на ток. Аз съм на ток и съм изцяло зависим от американските марици и от Козлодуй. Чак не мога да проумея хората какво са се впрегнали толкова, че чак протести срещу служебното правителство.За комшията, за който писах по-долу, даже не е чувал за Газпром. Дреме му на хартиената шапка. Цепи си дървата човека и пращи от здраве :))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 1
0pk
преди 1 година
После ще може да издържи още една и още една и така докато се снижи потреблението принудително. :] Zelka, ходи ли на #ГАZwithme ? :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 3
Zlato
преди 1 година
До: GiRoНа прабаба му, дядо й е цепил дърва до припадък. Сега гледам през прозореца един 80 годишент върти теслата и се поти в центъра на София. Явно и той не е чувал за газ и ще оцелее ... За разлика от някои :))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 7
GiRo
преди 1 година
До: Р?РРРСРСРСС "сушата (причинена от десетките хиляди ветрогенератори)" - Едно голямо ХАХАХАХАХА. "Битката на зима ще бъде за ФИЗИЧЕСКОТО ОЦЕЛЯВАНЕ на хората" - Тука още по-голямо ХАХАХАХАХА. Прабаба ти не е чувала за газ и е оцеляла, за да те има такъв умник. С глобалното затопляне, което причини сушата (не ветрогенераторите), не очаквам тежка зима де ще се мре от студ ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 3
Zlato
преди 1 година
До: Р?РРРСРСРССДаа. Законите на физиката не прощават и действат без изключения ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още