IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Илин Димитров: Зимният туристически сезон у нас ще бъде по-силен от рекордната минала година

Държавата има ангажимент да плати на хотелите престоя на украинските бежанци само до 15 ноември, каза министърът на туризма

12:30 | 06.11.22 г.
Министърът на туризма Илин Димитров. Снимка: Михаела Катеринска, БГНЕС
Министърът на туризма Илин Димитров. Снимка: Михаела Катеринска, БГНЕС

Зимният туристически сезон ще е рекорден, той ще е между 5% и 7% по-силен от миналогодишния, който отново беше рекорден, прогнозира служебният министър на туризма Илин Димитров пред БНТ.

Лошо стартирахме тази година заради военните действия, бяхме буквално в шок, тъй като имаме война до нашите граници. Юли бяхме около 27% под нивата на 2019 година. Благодарение на това, че хората свикнаха с конфликта, ние рекламирахме активно, показахме, че сме сигурна държава, в момента сме малко под 12% спрямо нивата на 2019 г. и вярвам, че ще сме 9% под тези нива, когато свърши годината, посочи министър Димитров. 

Време е политиците да покажат в парламента, че туризмът е приоритет наистина, нека да гласуват 9% ДДС за постоянно, призова той.

На въпрос какво ще се случи, ако протестиращи украински бежанци откажат да напуснат хотелите, в които са настанени, министър Илин Димитров каза, че държавата има ангажимент да заплати на хотелите престоя на бежанците до 15 ноември, оттам нататък те могат да останат като си плащат или ако хотелът реши да ги приеме и той да им плаща. Но държавата не може да поема повече разходи, всички еврофондове са празни, имаме големи дефицити по държавния бюджет, коментира министърът. 

Той подчерта, че България се грижи най-добре от целия ЕС за своите бежанци. Платили сме най-много средства и те от първия ден са настанени в хотели. Това е невероятен имидж пред Европа, който си изградихме – солидарност, съпричастност, но просто финансите ни свършиха, посочи Димитров. От началото на войната, по данни на финансовото министерство, сме платили малко над 520 млн. общо, но те са по много пера. Ведомството, което аз ръководя, е платило 186 млн. лева, тази сума ще набъбне до 220 млн., като над 95 процента от нея е по еврофондове, които се изчерпаха, посочи Димитров. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:30 | 06.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Туризъм виж още

Коментари

Финанси виж още