IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мекото време през ноември слага зимата на отложен старт

Прогнозите са топлото време да продължи и през този месец, което е добра новина за бизнес и потребители на континента

15:30 | 01.11.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Christinne Muschi/Bloomberg
Снимка: Christinne Muschi/Bloomberg

На Европа ѝ предстои един мек ноември – прогноза, която облекчава напрежението около запасяването с природен газ на фона на продължаващите ограничени доставки, съобщава Bloomberg.

Дългосрочните прогнози на метеорологичните агенции Maxar Technologies LLC и Marex показват, че няма да има студове през този месец. Това е облекчение за домакинствата, притеснени за предстоящите разходи за отопление, както и за правителствата, които бързат да се запасят със „синьо гориво“.

„Що се отнася до търсенето на енергия, топлото начало на ноември ще е благоприятен знак, като се има предвид настоящото състояние“ на световния енергиен сектор, коментира Матю Дрос, метеоролог н  Maxar. „Все пак периодични изблици на студен въздух не могат да се отхвърлят през ноември и зимния сезон 2022-2023 г. като цяло“, допълни той.

Цените на газа в Европа намаляха значително от върха си през август насам, но все още са с около 80% над миналогодишните равнища. Пазарните пикове увеличиха разходите за потребителите и индустрията, като мнозина се готвят за колосални сметки през зимата.

„Високи над нормалното“ температури се очакват в началото на ноември, като мекото време ще продължи през месеца, посочва Дрос. Други метеоролози прогнозират евентуално връщане към средните температури за периода през втората половина на месеца.

Цените на газа в Европа намаляват във вторник на фона на отложения старт на отоплителния сезон, като цената на бенчмарковите фючърси спада с до 5,5%.

Есента на Стария континент е необичайно топла, като през октомври е регистриран най-ниският брой дни с температури за отопление от 2000 г. насам, посочва още Дрос. Това помогна газът да остане в хранилищата, които сега са на около 95% пълни. В Германия обектите са запълнени над целевото равнище при почти 99%. Газовите хранилища в Европа са почти пълни. Графика: Bloomberg Газовите хранилища в Европа са почти пълни. Графика: Bloomberg

Германската национална метеорологична агенция Deutscher Wetterdienst съобщи, че се очаква сегашното топло време да продължи. Френската метеорологична служба също прогнозира по-високите от обичайното температури да се задържат. Във Великобритания шансовете за по-студена от обичайното зима обаче растат, въпреки че най-вероятният сценарий остава за обичайни зимни температури до януари, посочват от тамошната метеорологична служба.

Плаващо съхранение

По-ниското от очакваното търсене на газ и намаляващите цени – заедно с ограничения капацитет за приемане на нови количества втечнен природен газ (LNG) – вече предизвика по-голямото използване на плаващи обекти за съхранение. Търговците по света държат своите LNG количества на кораби за по-дълго – рекордни обеми са на вода през октомври – в очакване на по-високи цени по-късно през сезона.

„Превозвачите на LNG с изчислена стойност от около 2 млрд. долара в момента се редят на опашка за разтоварване на своите карго товари“, казва Александре Фиеро, старши метеоролог и анализатор на Marex в Лондон.

Топлият ноември обаче далеч няма да реши енергийните проблеми на Европа, но отложеният старт на отоплителния сезон най-малкото ще даде на страните малко време да си поемат въздух. А ако регионът бъде пощаден от студове тази зима – каквато прогноза направиха учените от програмата за климатични промени „Коперник“ (Copernicus Climate Change Service) – потребителите може да се разминат с тежката криза на разходите за живот.

И все пак толкова необичайно меко време повдига други притеснения – за климатичните промени.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:14 | 01.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още