IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пътят Ботевград - Мездра ще е готов до края на 2024 г., обеща регионалният миинстър

Ремонтът на пътя Велико Търново-Русе ще започне през октомври

17:17 | 30.06.23 г.
Снимка: Строителни дейности по трасето Мездра-Ботевград, част от път I-1 (Е-79). БГНЕС/ЛЮБА ФИЛИПОВА
Снимка: Строителни дейности по трасето Мездра-Ботевград, част от път I-1 (Е-79). БГНЕС/ЛЮБА ФИЛИПОВА

Пътят Ботевград - Мездра ще е готов до края на 2024 г. Това каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков по време на днешния парламентарен контрол в Народното събрание. 

Той отговори на въпрос на Ивайло Папов от "Възраждане" относно строежа на скоростния път. Депутатът припомни, че изграждането на трасето, което е с дължина от 34 км, започна преди три години.

Регионалният министър обясни, че пътните платна се изграждат в момента, но междувременно се е наложило препроектиране на пет кръгови кръстовища и това е забавило изпълнението. Цеков очаква до края на 2023 г. да бъдат изградени пътните платна с дължина около 25 км. До края на 2024 г. ще бъдат изградени и съоръженията, когато трасето ще бъде въведено в експлоатация, обясни министърът, цитиран от БТА. 

Ремонтът на околовръстния път край Враца ще започне през 2025 г., каза още регионалният министър в отговор на въпрос относно състоянието на пътя в частта от Е-79 около местността на язовир "Дъбник". Цеков каза, че е обявена обществена поръчка, но процедурата все още не е приключила. 

"За мен лично е недопустимо осем месеца след стартирането на обществена поръчка да не е излъчено класиране", посочи той и обясни, че изготвянето на техническия проект прави възможно ремонтът да стартира реалистично в началото на 2025 г.

Министърът на регионалното развитие и благоустройството даде разяснения и за ремонта на пътя Велико Търново-Русе. По думите му това е дълго отлаган и неосъществен коридор и се очаква реемонтът му да започне през октомври тази година.

"Проектът ще е с две активни ленти и една аварийна за всяка от тях. През декември 2022 г. е проведена обществена поръчка за проектиране и изграждане на автомагистралата, на 19 декември 2022 е стартирало изпълнението на проектантските работи, обектът е разделен на два етапа. Първият проектоетап ще е готов в близките два месеца и се надявам изпълнението да започне през октомври", обясни министър Цеков.

"Частните имоти са обявени за отчуждаване и процедурите са започнали, целим да има разрешение за строеж през октомври 2023",  допълни той. 

Пътят Велико Търново - Русе бе обявен за обект с национално значение от служебния кабинет на Гълъб Донев. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:18 | 30.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Транспорт и инфраструктура виж още

Коментари

Финанси виж още