IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Областният управител на Бургас ще поиска прекратяване на договора със снегопочистващата фирма

65 машини почистват пътните настилки в районите с натрупана снежна покривка в Източна България, съобщава АПИ

13:29 | 19.11.23 г.
Областният управител на Бургас Пламен Янев. Снимка: БГНЕС
Областният управител на Бургас Пламен Янев. Снимка: БГНЕС

Областният управител на Бургас Пламен Янев ще поиска да бъде прекратен договорът на снегопочистваща фирма, отказала да извади машините.

"Утре сутринта ще поискам да бъде прекратен договорът на фирма "БГ Нова", която въпреки опитите вчера вечерта да бъде активирана да изкара почистващите машини, е отказала. Поради отказа, имаме проблем с прохода Бургас-Обзор, който е затворен заради снегонавявания. Наложи се Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) да пренасочва машини към Обзор от автомагистрала "Тракия"", каза на брифинг пред журналисти Янев, цитиран от БТА.

"Фирма "БГ Нова" има договор втора година. Надявам се от министерството да реагират веднага -  да прекратят договора и да се сключи нов с фирма, която може да си изпълнява задълженията си", добави областният управител. Той информира, че към момента в Бургаска област най-тежка е обстановката в община Руен. Там около 30 села са с прекъснато електричество заради бурята. Силният вятър там съборил електрически стълбове. Снежната покривка в община Руен е около 30-40 см. Пътищата се почистват.

"Надяваме се в понеделник сутринта всички аварии да са отстранени. Към момента няма сигнали за бедстващи хора. Препоръчително е хората да ограничат движението си с автомобили и пеша, тъй като поради силния вятър, има опасности от падащи предмети, дървета и клони", каза Янев.

Пътят Бургас-Малко Търново е проходим при зимни условия. Има няколко закъсали автомобила и два автобуса. 

Сто и пет са постъпилите сигнали в Областната дирекция на МВР- Бургас. Преобладават тези за паднали дървета и населени места без ток. С колегите работим по възобновяване на пътната обстановка, каза директорът на Областната дирекция на МВР в града комисар Емил Павлов.

В Регионалната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" в Бургас постъпилите сигнали са 53. Те са за паднали дървета на територията на общините Бургас, Руен, Поморие, Малко Търново. Единадесет екипа на структурата в момента отстраняват дървета на главни пътища. Два са сигналите за паднали дървета, подпрени на къщи в Поморие. Има сигнали и за паднали дървета върху автомобили.

65 машини почистват пътните настилки в районите с натрупана снежна покривка в Източна България. Обработката на настилките продължава в областите Бургас, Варна, Добрич, Разград и Шумен, съобщава АПИ.

Утре – 20 ноември, по разпореждане на ръководството на Агенция „Пътна инфраструктура“ ще бъде извършен анализ на предприетите мерки и наличната техника. При констатиране на нередности ще бъдат наложени санкции на пътноподдържащите фирми.

Областните пътни управления и пътноподдържащите дружества следят метеорологичните прогнози и са в готовност да предприемат максимално бързо необходимите действия за обработка на настилките, за да се осигури проходимостта на пътищата. Приоритет са автомагистралите, най-натоварените направления по първокласната и второкласната пътна мрежа и проходите, осигуряващи връзките между Северна и Южна България. За повишаване безопасността на движение при необходимост е възможно да се затварят отделни участъци за обработване на настилките с химически вещества и инертни материали, а там, където се налага заради силния вятър, снегонавяванията или слаба видимост, е възможно трафикът да се ограничава временно до подобряване на метеорологичните условия и почистването на пътя.

Всички граждани и транспортни фирми могат да получават информация за актуалната пътна обстановка и зимното поддържане на републиканската мрежа от интернет страницата на АПИ – www.api.bg, както и по всяко време от денонощието на тел. 0700 130 20 в АПИ. В агенцията целогодишно при 24-часов режим работи Ситуационен център, който събира и обобщава данните за състоянието по републиканските пътища.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:29 | 19.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Транспорт и инфраструктура виж още

Коментари

Финанси виж още