fallback

Заради скъпата енергия ArcelorMittal спира производството в два германски завода

Стоманодобивната компания затваря фабриките си в Бремен и Хамбург, тъй като те вече не са икономически жизнеспособни

16:50 | 03.09.22 г. 8
Автор - снимка
Създател

Стоманодобивната компания ArcelorMittal частично преустановява дейността си в няколко обекта. Като причина за това компанията посочва „прекомерното повишаване на цените на енергията". Производството просто вече не е конкурентоспособно, заяви базираната в Люксембург компания в изявление от петък.

По-конкретно това се отнася за една от двете доменни пещи за производство на плоска стомана в Бремен и за инсталацията за директна редукция в Хамбург. Доменната пещ в Бремен ще бъде спряна в края на септември, а в Хамбург се говори за спиране през четвъртото тримесечие.

От ArcelorMittal твърдят, че и в двата завода вече се работи на съкратени смени. Сега тази практикаще трябва да бъде удължена. Работа на съкратени работни смени има и в другите германски обекти в Дуисбург и Айзенхютенщат.

Планираната от германското правителство такса върху природния газ ще натовари допълнително компанията. По този начин ArcelorMittal вече няма да е в състояние да произвежда стомана на конкурентни цени. „Виждаме спешна нужда от политически действия", цитира се в прессъобщението шефът на компанията за Германия Райнер Блашек.

Групата призовава за облекчения за европейската промишленост, например чрез единна цена на електроенергията за промишлеността. Промяна в структурата на пазара на електроенергия, която вече се обсъжда в политически план, също би могла да помогне. Цената на електроенергията не трябва да се определя единствено само от високите цени на природния, както е в момента, зоват от концерна.   

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:01 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Индустрия виж още