IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ArcelorMittal очаква свиване на търсенето на стомана заради войната в Украйна

Най-големият европейски производител на стомана отчете оперативна печалба от 5,08 млрд. долара, надминавайки очакванията на анализаторите

12:13 | 05.05.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Базираната в Люксембург металургична компания ArcelorMittal SA очаква глобалното потребление на стомана да се свие през тази година, тъй като инвазията на Русия в Украйна забавя икономическото възстановяване от пандемията от коронавирус.

Търсенето на стомана - ключов барометър за глобалния икономически растеж - ще спадне с до 1% през 2022 г., предупреждава компанията в четвъртък. ArcelorMittal заяви преди началото на войната, че през тази година потреблението ще остане на нивото от 2021 г. или леко ще нарасне, припомня Bloomberg.

„Сега очакваме потреблението на стомана да се свие леко през тази година в сравнение с 2021 г.“, заяви главният изпълнителен директор Адитя Митал. "Въпреки това е ясно, че дългосрочните фундаментални перспективи за стоманата са положителни", добавя той.

ArcelorMittal ArcelorMittal

По-мрачните перспективи за потреблението на стомана са предхождани от решението на Международния валутен фонд (МВФ) да намали прогнозата си за световния икономически растеж миналия месец. Потреблението на стомана в Украйна и Русия ще спадне значително, докато търсенето в Европа също ще бъде засегнато. Китайското търсене ще се свие до долния край на предишния прогнозен диапазон на ArcelorMittal, тъй като ограничителните мерки срещу новите коронавирусни огнища ограничават икономиката.

Най-големият европейски производител на стомана отчете стабилни постъпления през първото тримесечие, с печалба преди лихви, данъци, обезценка и амортизация (EBITDA) от 5,08 млрд. долара, надминавайки очакванията на анализаторите.

Рекордно високите цени на стоманата помогнаха на сектора да се изолира от нарастващите разходи за енергия и суровини. Доставките на стомана спадат с 2,7% през първото тримесечие, до голяма степен поради въздействието на войната в Украйна, съобщава компанията. Тя „временно спря“ проект за завод за пелети от жлязна руда в страната.

ArcelorMittal заяви още, че удвоява обратното изкупуване на акции до 2 млрд. долара за тази година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:08 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още