IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще стане ли крафт бирата по-достъпна у нас?

В България има много хора, които могат да си позволят крафт бира въпреки по-високата ѝ цена, съобщи основателят на Sofia Electric Brewing

21:05 | 25.01.23 г.

Планът ни е да започнем да набираме финансиране, за да направим голяма пивоварна. Поставили сме си срокове и се надяваме след 3 години да изпълним целта.  Ще търсим необходимото ни финансиране от 7,5 млн. евро от бизнес ангели, от BEAM пазара и европейско финансиране. Това съобщи в предаването „В развитие” на Bloomberg TV Bulgaria Симеон Първанов, основател на Sofia Electric Brewing.

Той потвърди, че регистрацията на пивоварна в България е дълъг процес. „Това е много регулиран бизнес, в който държавата е основният ти партньор. Покриването на всички изисквания и работата с администрацията ни отне много време, но имаме изключително опитен главен пивовар, който дойде при нас от една от най-големите крафт пивоварни в Европа“, сподели предприемачът.

По думите му в България има много хора, които могат да си позволят крафт бира въпреки по-високата ѝ цена.

„Ако се направят по-големи пивоварни, те ще могат да доставят суровина на по-изгодни цени и с по-малко човешки капитал ще се произведе по-голямо количество бира. Тогава ще се увеличи процента крафт бира спрямо целия процент предлагана бира и тя няма да бъде единствено за тези, които имат пари“, коментира гостът. Той отбеляза, че в 40% от рецептите си в Sofia Electric Brewing използват български малц от Чирпан.

Какви са възможностите и предизвикателствата в пивоворния сектор? Къде е мястото на крафт бирите на българския пазар? Към кои страни потегля 50% от произведената бира от Sofia Electric Brewing? Какъв е пазарният дял на крафт бирата в България? Защо Sofia Electric Brewing беше избрана за победител в Demo Day на програмата Dare to Scale може да разберете, ако гледате видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Повече по темата вижте тук.

Всички гости на предаването „В развитие” гледайте тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:25 | 25.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Индустрия виж още

Коментари

Финанси виж още