Добавена стойност при крафт бирата се изразява най-вече в необятността на вкусовете. Това мнение изрази Мартин Евстатиев, собственик на Crafter, в интервю, излъчено в рубриката "Bloomberg TV Bulgaria интервю".
Той отбеляза, че няколко компонента отличават крафт бирата от масово произвежданата.
На първо място той постави суровините – за разлика от големите концерни, които според него се стремят да вдигнат печалбата за сметка на по-евтини суровини и така спада качеството на крайния продукт, при крафт бирата е обратното.
Вторият сериозен фактор по думите на Мартин Евстатиев е по-малкият обем на производство.
Като трети най-важен компонент той отличи многообразието, което крафт бирата предлага - при нея има десетки разновидности.
Пивоварят отбеляза, че освен българска крафт бира, внос има от Великобритания, Италия, Австрия и Норвегия. Той поясни, че в сътрудничество с транспортни фирми се осигурява разнообразие и от други страни.
„Дефиницията за крафт бира се е променила през последните десет години, най-вече в отношението на производителите и консуматорите“, посочи крафт пивоварът Емил Иванов.
Мартин Евстатиев подчерта, че все още пазарът на крафт бира в нашата страна е малък, но делът му постепенно се увеличава. Крафт бирата няма за цел да се превърне в поточна линия, а да запази лимитираните количества без компромис с качеството на съставките.
Според него качеството в съотношение с цената е един от най-важните фактори, както и дизайнът на продуктите.
Той отличи два стила като особено популярни напоследък – мътните, ароматни бири с по-ниска степен на горчивина, и киселите бири, които според него не са за всеки вкус и въпреки това ценителите им се увеличават.
"Индийският пейл ейл (IPA) е все още най масовият стил, а основен таргет на Crafter са хора на възраст между 25-40 години, като голяма част от тях работят в сферата на информационните технологии, както чужденци, работещи в България, и туристи", посочи Мартин Евстатиев.
Той е убеден, че при крафт бирата няма сезонност, с разликата, че през лятото се предпочитат по-леки и нискоалкохолни бири".
Според Емил Иванов домашното пивоварство не изисква голяма начална инвестиция, опит според него може да се направи с подръчни средства. Той подробно обясни какви съдове са необходими, за да се премине през целия период на ферментация.
Колко време може да отлежава крафт бирата? Как се прави избор между различните видове? От какво се прави крафт бира?
Целия разговор вижте във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.
Всички гости в рубриката "Bloomberg TV Bulgaria" интервю вижте тук.


Вижте кои са най-устойчивите на ръжда коли на старо
Спипаха поредния варненец с дрога
Арестуваха варненец, системно отказвал тестове за дрога на пътя
1500 души дойдоха на погребение.... на 12-годишен миниван
Градската елха във Варна грейна с тържествен концерт (СНИМКИ)
Може да видим връщане под 4000 долара за тройунция при златото
С новия дълг не се увеличава производителността, а пада върху младите
България с рекорден ръст на онлайн продажбите за Черния петък в Европа
Кой ще замести Хасет в Белия дом, ако стане шеф на Фед
Жизнено важната търговия на Русия с петрол в Индия е в упадък, но не и изчезнала
BMW превъртя играта: Тествахме новото iX3
Най-бързата кола на XX век беше продадена за над 25 милиона долара
Какви са основните проблеми на 1.2 TSI на Volkswagen
Топ 10 на най-устойчивите на ръжда коли на старо
Кога са изобретени електрическите прозорци
Кейт Уинслет дойде с красив млад кавалер на червения килим
Бърнаут или липса на витамини?
Големият проблем на 2025 година е увеличеният капитал на Българската банка за развитие
Тимчо Муцунски: ЕС има желание да помогне за развитието на диалог, насочен към намиране на решение с България
Интер разгроми Комо в мач от 14-ия кръг на Серия А