IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МИР сключи първите 780 договора за 196 млн. лв. по Плана за възстановяване

Над 32 млн. лева са осигурени допълнително по мярката „Технологична модернизация“, за да могат повече от класираните фирми в страната да получат финансиране

15:20 | 13.04.23 г.
Снимка: unsplash.com
Снимка: unsplash.com

Министерството на иновациите и растежа сключи първите 780 договора (от общо 953) по процедурата от Националния план за възстановяване и устойчивост „Технологична модернизация“. Одобрените за финансиране кандидати по сключените до момента договори ще получат общо над 196,363 млн. лева, съобщиха от МИР.

Средствата ще бъдат използвани от микро-, малки и средни предприятия от цялата страна за закупуване на машини, съоръжения, оборудване и специализиран софтуер, с които да повишат ефективността на производствените си процеси.

От ведомството на Александър Пулев напомнят, че документите се подаваха изцяло онлайн през системата ИСУН 2020.

Процедурата е насочена предимно към производствените фирми – за лекарства, медицински изделия и уреди, компютри или оптични материали, храни, напитки, облекла и др. Допустими са още предприятия, които се занимават със събиране на отпадъци или с рециклиране на материали, филмови и телевизионни студиа, радиа, телевизии и информационни агенции, както и компании с архитектурна, инженерна или научноизследователска и развойна дейност.

Според правилата на процедурата кандидатите имаха възможност да пристъпят към изпълнение на дейностите по проектите си, които са свързани с избор на изпълнител още след подаване на предложенията си за инвестиция и преди сключване на договорите. Кандидатите със сключени договори, които са се възползвали от посочената възможност, вече могат да започнат с изпълнение на планираните от тях дейности по доставка на предвидените за закупуване в проектите им активи, уточняват от Главната дирекция „Европейски фондове за конкурентоспособност“ към МИР.

От там информират, че продължава поетапното сключване на договорите и с останалите одобрени за финансиране кандидати, които са доказали, че отговарят на изискванията за получаване на евросредства.

Министерството на иновациите и растежа осигури допълнително над 32 млн. лв., за да може повече от класираните фирми в страната да получат подкрепа и общият бюджет на мярката в подкрепа на бизнеса се увеличава от 260 млн. лева на 292 млн. лева.

„Средствата се прехвърлиха от техническата помощ към бюджета на процедура и по този начин е осигурено финансиране за допълнителен брой проектни предложения за изпълнение на инвестиции от резервните списъци по процедурата“, уточни главният директор на ГД ЕФК Илияна Илиева. С допълнителния ресурс ще се осигури възможност и фирми от резервните списъци да получат средства освен одобрените 953.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:21 | 13.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Индустрия виж още

Коментари

Финанси виж още