IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Печалбата на най-голямата миннодобивна компания в света се срива заради никела

BHP очаква свръхпредлагането на пазара на този метал да продължи до края на десетилетието

11:49 | 20.02.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Нетната печалба на BHP Group Ltd. за първото фискално полугодие спада с 86% спрямо предходната година, след като свръхпредлагането на пазара на никел принуди най-голямата миннодобивна компания в света да намали стойността на ключови активи, съобщава Bloomberg.

Миналата седмица BHP обяви, че ще поеме обезценка от 2,5 млрд. долара върху стойността на своите активи за добив на никел в Австралия, които могат да бъдат затворени по-късно тази година. Глобалните доставки на метала, който се превърна в ключов елемент в енергийния преход поради широката му употреба при батериите за електромобили – нараснаха, след като Индонезия бързо увеличи производството, което срина цените на пазара и доведе до закриването на поне шест проекта за добив в Австралия миналата година.

„Ще има дълъг период на свръхпредлагане на никел“, който може да продължи до края на това десетилетие, предупреждава главният изпълнителен директор Майк Хенри в интервю за Bloomberg, след като BHP обяви резултатите си. „Вниманието, което трябва да обърнем на никела, е свързано и с това, което правим с нашия бизнес през междинния период, като се има предвид, че в момента той е на загуба и е така от известно време“, добавя Хенри.

Компанията съобщи, че основната печалба от активните ѝ дейности през шестте месеца до 31 декември остава стабилна при 6,57 млрд. долара, малко под оценката на анализаторите. Все пак огромният спад на нетната печалба е в центъра на фокуса на инвеститорите, заедно с намаляването на междинния дивидент до 72 цента на акция, което е спад от 90-те цента за предходните шест месеца.

Огромното търсене на суровини през последните години засегна рентабилността на BHP, тенденция, която започна по време на пандемията и продължи поради влошаващите се перспективи пред китайската икономика и по-специално при нейния металоемък строителен сектор.

Миналата година, само 12 месеца след като отчете най-голямата си печалба, докато цените на металите растяха, BHP записа най-ниската си годишна печалба за последните три години.

BHP обяви, че всички нейни активи са напът да постигнат целите си за производство и разходи за цялата година, като търсенето от страна на най-големите клиенти Китай е „здравословно“ въпреки слабостта в жилищния сектор. Шестмесечният отчетен период „имаше своите предизвикателства“, изтъква компанията в изявление, позовавайки се на своите никелови активи, които „компенсират иначе стабилното представяне на операциите и като цяло стабилните цени на суровините“.

В ход, целящ да подпомогне намиращата се в застой местна индустрия, миналата седмица Австралия добави никела към своя списък със стратегически важни минерали, което ще позволи на миннодобивните компании и инвеститорите надолу по веригата на стойност на метала да получат достъп до 6 млрд. австралийски долара (3,9 млрд. долара), налични чрез Механизма за стратегически значими минерали – правителствен фонд, целящ да гарантира, че Австралия е в челните редици на прехода към зелени метали.

Държавна подкрепа

Премиерът на страната Антъни Албанезе заяви в понеделник, че неговото правителство търси начин да осигури „допълнителна подкрепа с интелигентна, целенасочена и ограничена във времето политика“ за сектора на никела.

Все пак Хенри от BHP посочи, че федералните данъчни стимули може да не са достатъчни, за да спрат затварянето на обекта Nickel West, който работи на загуба от 2018 г.

Освен никела, желязната руда остава най-важният източник на приходи за компанията. Цените на суровината за производство на стомана скочиха с 28% през отчетния период и остават исторически високи, като това накара големите производители, включително BHP, да обмислят разработването на някога блокирани находища.

BHP и нейните инвеститори също ще наблюдават дали някога ненаситното търсене на метали в Китай може да бъде съживено. Строителният сектор в страната се очаква да се разшири следващия месец, като фокусът ще падне върху това дали Пекин ще инжектира допълнителни фискални стимули, за да се противопостави ефективно на резките спадове от срива на жилищния пазар с интензивно използване на метали.

„В близко бъдеще се очаква икономическите перспективи за развития свят да се подобрят умерено след трудна година както за търсенето на стомана, така и на цветни метали“, изтъква BHP. „Очаква се Китай и Индия да останат източници на стабилност за търсенето на суровини“, добавя компанията.

Тя посочи миналата седмица, че ще увеличи почти двойно провизията, заделена за покриване на щети от аварията на язовир Samarco в Бразилия през 2015 г. до 6,5 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:50 | 20.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Индустрия виж още

Коментари

Финанси виж още