IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

„Аурубис“ разширява производството си край София с инвестиция за 800 млн. лева

Инвестиционната програма включва разширяване на рафинерията за катодна мед и изграждането на два нови фотоволтаични парка

17:22 | 25.04.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Министерство на икономиката
Снимка: Министерство на икономиката

Германската компания „Аурубис“ стартира нова инвестиционна програма на стойност 800 млн. лева в медодобивния си завод край Пирдоп и Златица в следващите четири години. Част от големите проекти в нея са разширяване на рафинерията за катодна мед и изграждането на два нови фотоволтаични парка.

Капацитетът на рафинерията за катодна мед ще бъде увеличен с около 50% - от 230 хил. тона до 340 хил. тона годишно, като инвестицията възлиза на около 240 млн. лева с изпълнител на проекта "Главболгарстрой". Рафинираната мед е ключова суровина за енергийния преход, свързаността и дигитализацията и е основен експорт на България. Пускането в експлоатация на резервоара е планирано за втората половина на 2026 г., казва компанията.

Започва и изграждането на два нови фотоволтаични парка - „Аурибис-2“ и „Аурубис-3“, като догодина ще бъде добавен и четвърти. След като бъдат завършени, те ще покриват около 15% от нуждите на обекта от електроенергия със зелена енергия. Годишно централите ще генерират приблизително 55 000 MWh - електричеството, необходимо за захранване на град с 25 000 души за една година. След като и четирите модула бъдат завършени, „Аурубис“ ще предотврати около 25 хил. тона CO2 емисии годишно. Очаква се последният етап на разширяване да бъде завършен през 2026 г.

Символична първа копка на разширението на производството и изграждането на нови екологични мощности направи министърът на икономиката и индустрията д-р Петко Николов. Това е най-мащабната германска инвестиция в България, каза по време на церемонията главният изпълнителен директор на Група „Аурубис“ Роланд Харингс.

„Това е важен ден за България и за българо-немските отношения“, каза министър Николов по време на официалната церемония. Той подчерта, че правителството поставя фокус именно върху инвестиции като тази, които генерират по-голяма добавена стойност в българската индустрия и производство.

По думите му немските компании са сред най-големите инвеститори у нас. Около 30% от 100-те най-големи инвеститори в България са именно германски фирми, а "Аурубис" е най-голямата от тях.

Програмата е част от дългосрочната стратегия за постигане на въглеродна неутралност на компанията до 2050 г. и осигуряване на устойчиво производство на ключови за европейската икономика материали.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:30 | 25.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Индустрия виж още

Коментари

Финанси виж още