IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Експерт: Промените в образованието не трябва да се правят на парче

Една реформа започва с обществени дискусии, посочи Иван Господинов от сдружение „Образование без раници“

22:18 | 08.12.23 г.

Реформата в образованието в България не се случва, защото промените се правят на парче, а така не се работи. Образователната реформа трябва да се извършва поетапно, цялостно и системно. Това коментира Иван Господинов, председател на Управителния съвет на сдружение „Образование без раници“, в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria.

Повод за коментара са анонсираните резултати за България от Програмата на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) за международното оценяване на учениците PISA 2022. 

Нужна е рамка за цялостна образователна реформа, която да се случва поетапно и да е ясно накъде води. „Не става въпрос за матури или програми. Въпросът не е в конкретен елемент, а докъде води това образование", отбеляза Господинов.

Той посочи, че в момента шансовете за добро образование у нас са 50 на 50, а именно образованието е един от начините хората да са по-мобилни, по-гъвкави и в крайна сметка успешни в живота си.

Като пример за държави, в които е проведена цялостна реформа, а не "на парче" той посочи Финландия, както и Естония, която е тазгодишният шампион в PISA. 

Според Господинов образователна реформа трябва да има на всеки 10 години. „Една реформа започва с обществени дискусии, в които да бъде въвлечено обществото, и след това да се направят политиките, които се търсят“, каза събеседникът.

"Много университети, не само в България, а и в световен мащаб, в началните курсове предлагат доста педагогически, ученически подходи. Чувстват се длъжни на входа на обучението в университета да покрият пропуски на техните студенти от ученическите години. Това е жалко, защото във висшето образование ти вече трябва да не зависиш от педагог. Ти си там, за да учиш осъзнато. Този проблем се пренася и в компаниите. Много компании се чудят как сами, след университета, да обучават кадрите си", посочи експертът.

Вижте целия коментар във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:19 | 08.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Образование виж още

Коментари

Финанси виж още