IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кога образователната реформа у нас ще излезе от политическата реторика

Трябва да се преформулират инструментите, с които работят учителите, посочва Люба Йорданова от "Заедно в час"

20:25 | 26.04.24 г.

Изглежда, че у нас липсва политическа воля за нужната образователна реформа. В България темата за образованието се превръща в приоритет само в предизборните кампании, тъй като звучи добре пред избирателите, но никога не се представя истински план за реформа и как младите ще излизат подготвени за света. Това коментира Люба Йорданова от "Заедно в час" в предаването "Светът е бизнес" по Bloomberg TV Bulgaria.

Проблемът с образованието е, че промените в сферата изискват усилия и време, а от тях няма пряк политически дивидент и може даже да навредят на имиджа на партиите или формациите, предприели тази реформа, посочи гостът.

По думите на Йорданова е важно в образованието да не се подхожда с промени „на парче“, тъй като всяка част в сектора е тясно обвързана с друга. 

"Трябва да се започне от университетското образование на учителите и директорите, тъй като то е изключително остаряло. След това има нужда от продължаваща квалификация с обучения. И не на последно място, трябва да се преформулират инструментите, с които учителите работят, като учебни планове, съдържание и методи на преподаване“, коментира тя.

Има хора, които завършват педагогически направления в университетите в момента, но въпросът е, че голяма част от тези хора не искат да станат учители, а още по-голям проблем е, че тези които влизат в системата, много бързо се отказват от професията, сподели Йорданова. Анализ е показал, че причините са разнообразни, но сред тях е липсата на подкрепа за младите учители в началото на кариерата им.

Компаниите имат нужда от хора, притежаващи уменията, нужни в XXI век, като основното е да знаят как да учат цял живот, посочи Йорданова, като допълни, че образователна реформа е възможна, въпреки че секторът е изключително консервативен. Има и много добри примери от западни държави, заключи тя.

Целия коментар гледайте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:49 | 26.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Образование виж още

Коментари

Финанси виж още