IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Единна патентна система влиза на ниво ЕС от днес

Единният патентен съд ще предостави централизирана платформа за патентни спорове в Европа, посочи председателят на Патентното ведомство на България

13:31 | 01.06.23 г.
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

С Единната патентна система, която влиза в сила от днес, 1юни, се отваря вратата за една изцяло нова ера в защитата на интелектуалната собственост в Европа. С една заявка ще се получава закрила на изобретението на територията на 17 страни от Европейския съюз (ЕС), които вече са се присъединили към системата. Това съобщи пред БТА проф. Владя Борисова, председател на Патентното ведомство на България, по повод влизането в сила от днес на Единната патентна система на Евросъюза.

Тя изтъкна, че с единния патент изобретателите и компаниите, които работят на територията на ЕС, ще могат да се възползват от по-широка и по-ефективна патентна защита на по-ниски цени, което е особено важно за по-малките фирми.

Проф. Борисова потвърди, че предимството за малките и средните предприятия е бързата процедура по придобиване на закрила и намаляване на таксите за преводи в процедурите по валидиране.

С влизането в действие на унитарния патент от 1 юни се очаква да започне и работата на Единния патентен съд, който има компетенции да се произнася по дела за нарушения на патентни права, като специфичното е, че съдиите имат юридическа и техническа подготовка в различни области на техниката при решаване на правен спор. „Очаква се Единният патентен съд да поеме всички патентни дела, които са на територията на държавите, присъединили се към Споразумението за създаване на унитарния патент“, уточни проф. Борисова и обясни, че той ще предостави централизирана платформа за патентни спорове в цяла Европа.

Тя прогнозира, че единният патент ще се отрази благоприятно на европейската икономика. „Това е стъпка към създаване на единен технологичен пазар, който улеснява трансакциите в голям икономически регион. Промяната идва на 50-атата годишнина от подписването на Европейската патентна конвенция и представлява исторически момент за иноваторите и защитата на изобретенията в Европа“, коментира председателят на Патентното ведомство на България.

Проф Борисова съобщи, че през първите месеци на тази година, в периода, в който вече са в сила преходните мерки, чиято цел е да насърчи бързото приемане на новата система, са подадени повече от 2200 искания за единно действие.

Според нея системата за единния патент отбелязва най-важната реформа в историята на Европейската патентна система от създаването ѝ през 1973 г. „Смята се, че 25-те държави членки на ЕС, обединени в засилено сътрудничество относно пакета за единния патент, съставят общ брутен вътрешен продукт (БВП) от над 14 трилиона евро (съответстващи на 80% от целия БВП на ЕС) и включват население от близо 400 милиона души – повече от САЩ, Канада и Австралия, взети заедно“, даде пример за мащаба на новата система за патентна защита проф. Борисова.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:32 | 01.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Правосъдие виж още

Коментари

Финанси виж още