IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Имигрантите стоят зад 36% от изобретенията в САЩ

Изобретателите, родени в чужбина, стоят пряко зад почти една четвърт от всички патенти и тяхната работа косвено допринася за допълнителни открития на учени, родени в САЩ

20:45 | 28.12.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Изобретателите имигранти в САЩ са „значително“ по-продуктивни от местните учени, става ясно от нов доклад на Националното бюро за икономически изследвания, цитиран от Bloomberg.

Около 36% от иновативната продукция през последните три десетилетия може да се припише на имигранти - които съставляват 16% от изобретателите в страната, заключава докладът. Изобретателите, родени в чужбина, стоят пряко зад почти една четвърт от всички патенти и тяхната работа косвено допринася за допълнителни открития на учени, родени в САЩ.

„Над една трета от иновациите в САЩ могат да бъдат приписани на този източник, което подчертава значението на разнообразието, на комбинирането на изобретатели с различни знания и опит“, изтъкват авторите на проучването, ръководени от Шай Бърнстейн, икономист в Harvard Business School.

Изследването разглежда показатели, включително брой на патентите, цитирани патенти и икономическа стойност на патентите от 1990 г. насам.

Имигрантите са отговорни за 36% от иновативната продукция в САЩ за последните три десетилетия. Източник: NBER Имигрантите са отговорни за 36% от иновативната продукция в САЩ за последните три десетилетия. Източник: NBER

Приносът на висококвалифицираните имигранти е мащабен — и не е особено концентриран в конкретни сектори — но те генерират значителен дял от иновативната продукция в технологичната, медицинска и химическа промишленост, изтъква докладът.

Документът също така установява, че родените в чужбина изобретатели са склонни да си сътрудничат по-често с метни учени.

Тези изобретатели „изглежда улесняват вноса на чужди знания в САЩ, като изобретателите имигранти разчитат повече на чужди технологии и си сътрудничат повече с чуждестранни изобретатели“, пишат авторите на изследването.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:33 | 28.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още