IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Huawei лицензира 5G патенти към конкурент, докато търси нови източници на приходи

Компанията се опитва да се справи с последиците от американските санкции

16:49 | 09.12.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Qilai Shen/Bloomberg
Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Китайският технологичен гигант Huawei обяви, че ще лицензира своята 5G технология на конкурентния производител на смартфони Oppo, в опит да отключи нови източници на приходи, след като бизнесът му със смартфони пострада от американските санкции, пише CNBC.

Huawei и Oppo – четвъртият по големина производител на смартфони в света, подписаха „споразумение за глобално кръстосано лицензиране на патенти, което обхваща основните патенти на клетъчния стандарт, включително 5G”.

Huawei има огромно портфолио от над 10 хил. патента в световен мащаб. Тя е един от най-големите притежатели на патенти за 5G технологията, осигуряваща ултрабърз мобилен интернет от следващо поколение, смятан за ключов за бъдещи индустрии като изкуствения интелект и автономните автомобили.

Когато се разработва ново поколение клетъчни технологии, трябва да се създадат т.нар. глобални стандарти. Това са протоколи, технически спецификации и дизайн, които позволяват оперативна съвместимост между 5G мрежите по света и позволяват на смартфоните да комуникират с тези мрежи.

Организации в индустрията са натоварени със задачата да създадат тези стандарти, а компании като Huawei също допринасят. Тези играчи разработват технологии, които след това патентоват. Патентите, които са от съществено значение за стандартите, например за 4G или 5G, се считат за „стандартен основен патент, или SEP.

Досега Huawei не е действала агресивно в монетизирането на тези патенти в сравнение с някои от конкурентите ѝ като Nokia и Ericsson.

Но през 2019 г. Съединените щати използваха редица мерки, включително поставянето на Huawei в черния търговски списък на страната, за да ограничат достъпа ѝ до ключови полупроводници, които ѝ бяха нужни за нейните смартфони и някои други продукти. Това нанесе силен удар на бизнеса със смартфони на технологичния гигант, който по това време беше номер едно в тази категория.

Миналата година Huawei подсказа, че ще започне да продава своята технология на други компании чрез патенти.

По-рано компанията е казвала, че очаква да генерира между 1,2 млрд. и 1,3 млрд. долара приходи от лицензирането на интелектуална собственост между 2019 и 2021 г. Компанията каза, че е изпълнила очакванията си за приходите от интелектуална собственост за 2021 г., но не дава повече подробности.

5G се превърна в съществена част от мащабната технологична битка между САЩ и Китай. И двете страни разглеждат тази технология като особено важна. Но САЩ изразиха опасения, че Huawei представлява риск за националната им сигурност и оказаха натиск върху други страни да забранят достъпа на Huawei до тяхната 5G инфраструктура. Huawei многократно отрича да представлява каквато и да било заплаха за националната сигурност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:49 | 09.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от IT и телекомуникации виж още

Коментари

Финанси виж още