IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС добави руския гигант "Алроса" в списъка със санкциите

Компанията е единствената в света, която едновременно добива, шлифова и търгува с диаманти

15:51 | 03.01.24 г.
Снимка: Andrey Rudakov, Bloomberg
Снимка: Andrey Rudakov, Bloomberg

Руската компания, добиваща диаманти, "Алроса" е вече част от списъка със санкциите на Европейския съюз (ЕС), свързан с агресията и нарушението на териториалната цялост на Украйна, става ясно от съобщение на Европейския съвет. В списъка е включен и изпълнителният директор на компанията Павел Мариничев.

Допълването на "черните списъци" става по силата на одобрения по време на последния Европейски съвет 12-и санкционен пакет срещу Русия. С него беше забранена търговията с диаманти от Русия. Мярката се прилага паралелно и от страните от Г-7. Страните отчетоха, че диамантите са източник на средства за руския бюджет, които се използват за финансиране на войната.

Досега под санкциите на ЕС във връзка с войната в Украйна, първите от които бяха въведени още с анексирането на Крим, са 1950 физически и юридически лица. Техните активи в страните от ЕС са замразени, наложени са им забрани за пътувания в ЕС, а граждани и юридически лица от общността нямат право да им предоставят средства.

"Алроса" е най-голямата компания в световен мащаб в сектора с дял от 27% от световния добив на диаманти. Тя е единствената, в чието портфолио са включени още дейностите по преработка и търговия с диаманти. Компанията е държавна (35% от акциите държи Руската Федерация, а 25% - Якутска област) и държи дял от 90% от добива на всички диаманти в Русия.

"Алроса" добива скъпоценните камъни от мините си в Западна Якутия и Архангелска област, както и в Африка.

Последният финансов отчет на компанията показва, че печалбата за първите девет месеца на 2023 година намалява с почти 8% до 87,9 млрд. рубли (957 млн. долара). Приходите от продажби обаче се увеличават с почти 8% до 237 млрд. рубли.

На сайта на "Алроса" е видно, че Съветът на директорите е гласувал дивидент от 3,77 рубли за акция за първото полугодие на 2023 година, но не препоръчва раздаването на дивиденти за 2022 година, отчитайки нестабилните външни фактори за дейността.

В последните месеци Индия стана един от големите пазари за диамантите на компанията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:51 | 03.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Правосъдие виж още

Коментари

Финанси виж още