IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Диаманти и часовници - коледният блясък става малко по-достъпен

Цените на необработените диаманти започват да се стабилизират, а на часовниците все повече намаляват

13:36 | 25.11.23 г.
Снимка: Luise Evers/picture alliance via Getty Images
Снимка: Luise Evers/picture alliance via Getty Images

Ако сте готови да подарите малко блясък тази Коледа, то подаръците може да ви струват по-малко, отколкото други години, пише Bloomberg.

Забавянето в луксозния сектор, което навреди на големи имена в Европа като LVMH и собственика на Gucci Kering, засяга всичко от часовници и бижута до диаманти.

Затова вероятно не е лош моментът да се остави нещо бляскаво под елхата. Цените на необработените диаманти започват да се стабилизират, но стойностите на изкуствените диаманти остават под натиск. Колкото да часовниците, Rolex и Patek Philippe продължават да струват все по-малко, отколкото преди 18 месеца, а това значи, че могат да се намерят наистина изгодни сделки. А може да станат дори по-евтини.

Различните части на луксозния пазар се движат заедно, тъй като бяха стимулирани от покупателните навици през пандемията. Тъй като потребителите бяха блокирани у дома, мнозина натрупаха спестявания и ги насочиха към луксозни стоки. Ситуацията бе най-крайна в САЩ, където личните баланси на американците бяха подкрепени от държавни помощи, както и от ръстовете на фондовия пазар и при криптовалутите. Напливът към часовници, особено Rolex, Patek Philippe и Audemars Piguet, съвпадна със страха да не се изпусне огромна възвръщаемост от алтернативни активи, включително биткойн и незаменяеми токени. Добавете и ограниченото предлагане, и вторичните стойности на много нашумели имена се увеличиха няколко пъти над цените на дребно.

Подобна е ситуацията при бижутата с диаманти. На фона на изострените емоции през пандемията някои хора раздаваха по-значими подаръци или се глезеха сами, за да оцелеят през травматизиращия период. Диамантите паснаха и по двата параграфа. Тъй като липсваха достатъчно диаманти, цените се повишиха, достигайки рекорден връх през февруари 2022 г., показва индексът Global Rough Diamond Price Index на експерта по диаманти Paul Zimnisky.

Тези фактори сега отпадат.

Колебаещите се фондови пазари и сриващите се криптовалути се отразиха на богатството на купувачите на часовници и бижута. В същото време по-високите лихви притискат колекционерите на часовници, които използваха ливъридж, за да натрупат големи позиции през предходните пет години, принуждавайки ги да продават.

По-рано тази година изглеждаше, че цените на часовниците втора употреба, особено Rolex, се стабилизират. Крахът на Silicon Valley Bank, загубата на работни места в големите технологични компании и по-широките опасения за икономиката обаче отново оказват натиск върху цените.

Вследствие на това показателят Bloomberg Subdial Watch Index спадна с 1,8% през октомври, потъвайки до най-ниското си ниво от 2021 г. Индексът, който следи цените на 50-те най-търгувани часовници по стойност на вторичния пазар, сега е надолу с около 42% спрямо върха си от април 2022 г., посочва Bloomberg News. По подобен начин индексът Rolex на изследователската платформа WatchCharts е на около 30-месечно дъно.

Търсенето все още е силно за много нови модели на Rolex, като списъците с чакащи продължават да растат. Часовниците Cartier също остават популярни в магазините, а някои модели се оказват дори по-устойчиви на вторичния пазар. Има признаци обаче, че търсенето на някои нови часовници намалява. Точно както при ръчните чанти, когато времената станат трудни, потребителите обикновено гравитират около познатите имена.

По-рано този месец собственикът на Cartier Richemont отчете неочакван спад на приходите през второто тримесечие от своите марки часовници, които включват A. Lange & Sohne, Vacheron Constantin, Panerai, IWC Schaffhausen и Jaeger-LeCoultre. Износът на швейцарски часовници като цяло също се нормализира след период на силен растеж.

Що се отнася до диамантите, потребителите сега имат други неща, за които да харчат парите си, а бавното възстановяване на търговията на дребно в Китай може също да е повлияло на търсенето. Тези обстоятелства съвпаднаха с възстановяването на запасите от камъни в индустрията. Вследствие на това глобалният индекс на необработените диаманти Zimnisky е с около 26% под своя връх от февруари 2022 г.

Стигнато ли е дъното? Като се има предвид степента на спада на цените на часовниците втора употреба, вероятно сме по-близо до дъното, отколкото до върха на пазара. До голяма степен зависи от това дали спекулантите са се разделили напълно със запасите си, а това далеч не е сигурно. Пролетното изчистване се оказа краткотрайно.

За разлика от часовниците обаче, цените на естествените диаманти може би се стабилизират. Това се случва, след като играчите в индустрията предприеха стъпки, за да спрат спада – De Beers позволи на купувачите повече гъвкавост, вместо да изисква от тях да купуват договорените си разпределения, а пазарът в Индия наложи спиране на вноса. Перспективата за санкции на Европейския съюз срещу руските диаманти също може да ограничи предлагането. Много ще зависи обаче от решаващия празничен сезон – от Деня на благодарността в САЩ до китайската Нова година следващия февруари.

И все пак, в една част от пазара на диаманти – изкуствените скъпоценни камъни – стойностите все още спадат. Въпреки че потребителите, особено в САЩ, все повече приемат изкуствените скъпоценни камъни, позиционирането им като по-евтина алтернатива на естествените диаманти означава, че купувачите изискват и най-добрите оферти.

В същото време мащабът и технологичният напредък направиха производството им по-евтино. И, разбира се, за разлика от естествените камъни, които са ограничени, фабриките могат да произвеждат колкото си искат синтетични камъни. Перспективата изкуствените диаманти да демократизират индустрията, отваряйки я за нови потребители, както се надява да направи датският производител на талисмани Pandora със своята гама от лабораторно отгледани диаманти, или отнемане от продажбите на доходоносните годежни пръстени, също ще има отношение към дали цените на естествените камъни ще се възстановят.

Ако бумът и спадът при часовниците и бижутата показа нещо, то е, че не всичко, което блести, е злато.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:36 | 25.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Lifestyle виж още

Коментари

Финанси виж още