IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бившият австрийски канцлер Себастиан Курц получи условна присъда от 8 месеца затвор

Той беше признат за виновен в лъжесвидетелстване, което е сериозен удар върху шансовете му за политическо завръщане

22:57 | 23.02.24 г. 1
Автор - снимка
Създател
Снимка: Stefan Wermuth/Bloomberg
Снимка: Stefan Wermuth/Bloomberg

Виенски съд призна бившия австрийски канцлер Себастиан Курц за виновен в лъжесвидетелстване и му даде условна присъда от осем месеца затвор, с което нанесе сериозен удар върху шансовете му за политическо завръщане, предаде Ройтерс.

В решението на виенския районен съд се казва, че Курц е дал лъжливи показания пред парламентарна анкетна комисия. Според съда доказателствата сочат, че Курц е упражнил по-голямо влияние при назначаването на надзорния съвет на държавния холдинг Österreichische Beteiligungs AG (ÖBAG), отколкото е признал пред парламентарната комисия, разследваща скандала "Ибисагейт".

Курц, който бе канцлер на Австрия в периодите 2017-2019 г. и 2020-2021 г., е казал пред комисията през 2020 г., че е бил информиран за назначенията, но не е играл активна роля в тях. В случая с назначението на бившия довереник на Курц Томас Шмид начело на ÖBAG съдията призна бившия австрийски лидер за невинен по обвинението за даване на фалшиви показания, информира DPA.

Агенцията отбелязва, че делото срещу Себастиан Курц е било следено с огромен интерес в Австрия. Тази година ще е наситена с избори в алпийската страна, където трябва да се избира нова местна и регионална власт (във федералните провинции), както и ще бъдат произведени избори за Европейския и за националния парламент.

Обвиненията, повдигнати на 37-годишния Курц, който доби популярност като канцлер и лидер на Австрийската народна партия (АНП), вероятно ще бъдат коз в ръцете на неговите политически опоненти, посочва ДПА.

"Когато са повдигнати обвинения на бивш канцлер, те се превръщат във воденичен камък за Австрийската народна партия, що се отнася до въпросите за корупцията и ходатайството", казва за агенцията политическият консултант Томас Хофер.

Курц, който след оставката си от поста на канцлер и оттеглянето си от политиката работи като предприемач, през цялото време твърдеше, че е невинен.

Той оглавяваше коалиция на консервативната АНП и крайнодясната Австрийска партия на свободата (АПС) от 2017 до 2019 г. През 2020 г. и 2021 г. Курц бе начело на коалиция на АНП и движението "Зелени - Зелена алтернатива".

Във връзка с аферата "Ибисагейт" около бившия вицеканцлер и някогашен лидер на АПС Хайнц-Кристиан Щрахе, която бе разкрита през 2019 г., парламентът сформира комисия, която да проучи "предполагаема подкупност" на тогавашното правителство. Задачата ѝ бе да установи дали е имало корупция и лобиране по времето на коалицията АНП - АПС.

В периода, в който даваше показания, популярността на Курц е стигнала връхната си точка, което отчасти се е дължало на неговите действия по време на пандемията от Covid-19, отбелязва DPA. Той винаги е обещавал на гражданите на Австрия "нов ред", без лобиране, което е доста разпространено в страната. Според DPA това е една от причините, поради които той е казал на парламентарната комисия, че неговото участие в случая с ÖBAG е било "информирано", а не "пряко".

Срещу бившия канцлер е заведено и второ дело - по така наречената "рекламна афера". По него е обвинен, че заедно с екипа си е поръчвал фалшиви социологически проучвания с пари на данъкоплатците. Обвиняемите са уличени и в публикуване на реклами в медии в замяна на благоприятно отразяване.

Разследвани за подкупи, присвояване и злоупотреба с доверие по това дело са десет души.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:59 | 23.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Правосъдие виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
Dani_2077
преди 2 месеца
Много хуманен/мек съд. Този играч трябваше да получи ПОНЕ 2 години ефективна присъда ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още