IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Конгресът на ККП ще определи тежестта на Си Дзинпин в историята на съвременен Китай

Ако китайският лидер иска да си осигури доживотен мандат и да запише името си със златни букви в учебниците, той ще трябва да направи нещо повече от борба с корупцията

21:25 | 27.01.22 г. 2
<p>
	Китайският държавен глава Си Дзинпин. <em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Китайският държавен глава Си Дзинпин. Снимка: Bloomberg L.P.

„Трябва решително да предотвратим амбициозните хора и заговорниците да завземат партийна и държавна власт“, се казва в публикацията. „Абсолютната лоялност към партията не е абстрактна, а конкретна, не условна, а безусловна и винаги се отразява в практическите действия за защита на „двете норми“ и постигане на „протекцията им““.

Казано по-просто, статията призовава за защита на Централния комитет на партията, в основата на който е Си, и неговата идеология. Той също така изисква абсолютна лоялност към партията, конкретно и безусловно, така че тези, които планират заговор, да не могат да узурпират властта.

Но кои са тези малки кръгове, посочени в публикацията? 

Тук се появява името на Сун Лидзин, бивш заместник-министър по държаната сигурност, който е задържан за предполагаемо вземане на подкупи в размер на 14 милиона долара, включително 300 000 долара в брой, скрити в асортимент от морски дарове.

Съществуват ли конспиратори, които може да имат политически амбиции като Бо Силай? Това не е ясно. Но е възможно да се отгатнат целите от последните забележки на Си.

На шестата пленарна сесия през ноември Си обеща "да нанесе удари срещу партийни фигури, които са били погълнати от групи по интереси, мощни групи и привилегировани класи".

Бележките на Си от това събитие бяха публикувани едва през януари. Те на практика представляват обявяване на война на въпросните лица в партията.

Източник, запознат с китайската политика, посочва, че групите по интереси, визирани от Си, включват технологични гиганти като Ant Group, Alibaba Group и Didi, големи строителни компании като China Evergrande Group и Fantasia Holdings Group.

Този клъстер от частни компании има навика да бъде близо до политиците, които се преструват, че се подчиняват на Си, но тайно му се противопоставят; компаниите често подкрепят финансово такива политически сили.

Сред тези сили е и Шанхайският клан, воден от бившия президент Дзян Дзъмин и неговия близък помощник, бившият вицепрезидент Дзен Цинхун. Те имат силно влияние в политическите и бюрократичните кръгове, които движат икономиката. Разтревожен от тях, Си сега е готов да заеме твърда позиция срещу техните нагласи.

Само през 2021 г. ККП около 414 000 души на ниски нива в партията, които работят в селското стопанство заради корупция, според партиен доклад. В същото време се подчертава, че едва 36 провинциални кадри на партията на високи нива са били замесени в случаи на неправомерно поведение.

Според същия доклад едва 36 провинциални кадри на партията на високи нива са били замесени в случаи на неправомерно

Държавната Китайска централна телевизия (China Central Television) излъчи поредица от специални програми, озаглавени „Нулева толерантност [към корупцията]“, стартирайки от средата на януари, в които подчертава „политическата сигурност“.

Поредицата включва признание за "множеството престъпления" от Сун Лидзин, който като заместник-министър контролира полицейските организации в цялата страна.

Предаването представя кампанията за борба с корупцията като най-голямото постижение на администрацията на Си и предупреждава, че тя ще затегне политическата си хватка в навечерието на националния конгрес.

Успешната борба с корупцията е единственото постижение на Си. И докато китайската икономика се срива, Си няма друг избор, освен да продължи със своята кампания за унищожаване на врагове.

Ако администрацията успее отново, Си ще може не само да си осигури още един петгодишен мандат, но и да има правомощията да назове новия състав на Постоянния комитет на Политбюро по начин, който е благоприятен за него.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:57 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 4
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Абе, старшинка, явно си пенсионер, денем,нощем, няма празник, няма делник - под всяка статия, свържана с пияниците, жълтите или правителството си! Поне мятат ли някоя копейка или нямаш семейство и кво да правиш с пенсионерския живот?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 2
дядя Вова
преди 2 години
Превеждайте си от Asian Times. Там всичко си пише. Дори как в Китай Блинкин и там удря на камък, не само при Лавров.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още