fallback

Ще насочи ли Фед икономиката към рецесия, ако подходи агресивно с лихвите?

Бившият управител на Фед Лорънс Линдзи определя шансовете за спад до края на следващата година на повече от 50%

18:00 | 12.02.22 г. 9

Федералният резерв на САЩ е изправен пред нарастващ риск да направи политическа грешка, насочвайки икономиката към рецесия, сблъсквайки се с най-високите инфлационни нива от десетилетия насам, пише Bloomberg. 

След като държа основните лихви близо до нулата през последната година и половина, управителят на Фед Джером Пауъл и неговите колеги са готови да започнат постепенно затягане на паричната политика през следващия месец, като някои икономисти прогнозират огромно увеличение на лихвените проценти с половин процентен пункт, с което ще стартират цикъла. 

Рискът тук е свързан с факта, че с покачването на цените далеч над целта от 2%, Фед ще бъде принуден да реагира агресивно – тласкайки икономиката към спад чрез бързо повишаване на разходите по заеми за потребителите и бизнеса, което ще се отрази и върху финансовите пазари, свикнали на неговата ултраразхлабена парична политика.

В същото време фискалната политика също ще действа като спирачка на растежа. Тъй като цените продължават да растат, подкрепата от страна на президента Джо Байдън, който се стреми да прекрои икономиката чрез укрепване на социалните инвестиции, се охлажда, тъй като той започна да губи популярност.

фед

Икономисти от двете страни на политическия спектър отчитат нарастващи рискове от рецесия. Бившият управител на Фед Лорънс Линдзи, който служи в Белия дом при републиканския президент Джордж У. Буш, определя шансовете за спад до края на следващата година на повече от 50% - предизвикан от срива на „Уолстрийт“.

„Когато грешите в едната посока и грешите болезнено, ще трябва да преминете през много препятствия, за да поемете в другата посока“, изтъква той.

Бившият министър на финансите и демократ Лорънс Съмърс се съгласи с това виждане.

„Федералният резерв си позволи да отиде много по-далеч от кривата“ в борбата с инфлацията, изтъкна Съмърс. "Рискът да се появи рецесия през следващите 30 месеца със сигурност е 50%“, добавя той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:52 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още