IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Федералният резерв ще тества банките в САЩ с безработица от над 10%

В най-тежкия сценарий на стрес тестовете се планира и 40% на цените на търговските имоти

12:49 | 11.02.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Федералният резерв на САЩ обяви, че ще тества способността на най-големите американски банки да преминат през хипотетична рецесия, в която пазарите се представят значително по-зле, а безработицата скочи до над 10%, съобщава Wall Street Journal.

Т.нар. стрес тестове, изготвяни всяка година, за да се провери как банките ще реагират на драстични пазарни и икономически шокове, ще включват сценарий, в който тежка глобална рецесия ще доведе до „засилен стрес“ на пазарите на търговски имоти и корпоративен дълг, заяви Фед.

В „силно неблагоприятен“ сценарий безработицата в САЩ ще се повиши с почти 6 пр.п. до връх от 10% през третото тримесечие на следващата година, каза Фед. Големият ръст на безработицата е допълнен от спад от 40% на цените на търговските имоти, разширявайки спредовете по корпоративните облигации, и срив на цените на активите, включително засилена пазарна волатилност.

Създадени, за да измерват стабилността на банковата система на страната, стрес тестовете оценяват дали всяка банка има достатъчно капитал, за да устои на силни спадове и да осъществи планираните дивиденти на акционерите за четири тримесечия. Ако дадена банка пропусне целта, тя е подложена на автоматични ограничения върху дивидентите и обратните изкупувания на акции, докато не набере допълнителен капитал.

Най-големите банки в САЩ – група, която включва JPMorgan Chase & Co. и Goldman Sachs Group – трябва да се справят добре на тестовете, за да върнат пари към акционерите си. Банките се представят добре на тестовете през последните години, макар че през 2020 г. Фед временно ограничи дивидентите и забрани обратните изкупувания, позовавайки се на нуждата да се запази капитал по време на спадовете, предизвикани от пандемията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:35 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още