IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще насочи ли Фед икономиката към рецесия, ако подходи агресивно с лихвите?

Бившият управител на Фед Лорънс Линдзи определя шансовете за спад до края на следващата година на повече от 50%

18:00 | 12.02.22 г. 9
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Федералният резерв на САЩ е изправен пред нарастващ риск да направи политическа грешка, насочвайки икономиката към рецесия, сблъсквайки се с най-високите инфлационни нива от десетилетия насам, пише Bloomberg. 

След като държа основните лихви близо до нулата през последната година и половина, управителят на Фед Джером Пауъл и неговите колеги са готови да започнат постепенно затягане на паричната политика през следващия месец, като някои икономисти прогнозират огромно увеличение на лихвените проценти с половин процентен пункт, с което ще стартират цикъла. 

Рискът тук е свързан с факта, че с покачването на цените далеч над целта от 2%, Фед ще бъде принуден да реагира агресивно – тласкайки икономиката към спад чрез бързо повишаване на разходите по заеми за потребителите и бизнеса, което ще се отрази и върху финансовите пазари, свикнали на неговата ултраразхлабена парична политика.

В същото време фискалната политика също ще действа като спирачка на растежа. Тъй като цените продължават да растат, подкрепата от страна на президента Джо Байдън, който се стреми да прекрои икономиката чрез укрепване на социалните инвестиции, се охлажда, тъй като той започна да губи популярност.

фед фед

Икономисти от двете страни на политическия спектър отчитат нарастващи рискове от рецесия. Бившият управител на Фед Лорънс Линдзи, който служи в Белия дом при републиканския президент Джордж У. Буш, определя шансовете за спад до края на следващата година на повече от 50% - предизвикан от срива на „Уолстрийт“.

„Когато грешите в едната посока и грешите болезнено, ще трябва да преминете през много препятствия, за да поемете в другата посока“, изтъква той.

Бившият министър на финансите и демократ Лорънс Съмърс се съгласи с това виждане.

„Федералният резерв си позволи да отиде много по-далеч от кривата“ в борбата с инфлацията, изтъкна Съмърс. "Рискът да се появи рецесия през следващите 30 месеца със сигурност е 50%“, добавя той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:52 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

9
rate up comment 2 rate down comment 0
data
преди 2 години
Абе хора , пишете в сайт уж за икономика , правете разлика между вътрешен и външен дълг . Ще ви цитирам един български професор : Американците не ги мислете , винаги един арабин може да напълни един буркан с долари , да го затвори и да го прибере в мазето . Приликата между световна конвертируема валута и националните валути на страните е като между каруца и изтрибител
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 6 rate down comment 1
evlogi
преди 2 години
1% повишаване на лихвите въобще не означава 1 трлн $ повишаване на разходите на федералното правителство.Дори и да важеше за целият дълг от 24 трилиона$, който се притежава от публични и държавни институции и частни лица, това са 240 млрд$.Но и това изобщо не е така, понеже новите по-високи лихви ще важат, разбира се , за новоиздаденият дълг отсега нататък.И тъй като например през тази година ще падежира например десетгодишен дълг , издаден през 2012 год, и 30 годишен, издаден през 1992 г.всъщност лихвните плащания дори ще намалеят, тъй като облигациите от тези години са с по-високи лихви .Абе защо се изказвате така категорично за теми, от които нищо не вдявате не ми е ясно?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 5
studioaa
преди 2 години
Лихвите никога няма да се повишат до нива достатъчни, че да се укроти инфлацията или с други думи инфлацията ще надделее и ще прерасне в хиперинфлация не след дълго. 1% ръст на лихвите би значел 1 трилион $ увеличени разходи за плащане на лихви годишно на правителство, бизнес и частни лица, а това са 20% от федералния бюджет на САЩ. Аз не виждам защо все още плашат гаргите с абсурдни идеи за затягане и рецесия. Рецесията ще я избегнем, но депресията с инфлация и дори хиперинфлация не...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 4
дядя Вова
преди 2 години
Казус бели ли си търсим или направо белята ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 4
дядя Вова
преди 2 години
Инвестора, за лихвите ще видим, а вие похортувайте за агресивните подводници на янките - какво правят в руски териториални води..? А?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 2
nkavrakov1982
преди 2 години
Половин процент е само началото,ти ккаво искаш за три месеца да ходиш и да просиш по улиците ли ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 1
Зайо Байо
преди 2 години
Огромно увелиение на лихвата от половин процент!? При 6-7 процента инфлация? Шегувате ли се!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 3
дядя Вова
преди 2 години
Сблъсъкът е реалност, оркестъра свири, лодките са пълни с отговорни другари! За другите - една студена вода..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 2
nkavrakov1982
преди 2 години
Когато Пол Волкър решава да смаже инфлацията,той заявява че всеки американец,трябва чисто и просто да остане с по малко пари в джоба си,и да спре да харчи.Вдига рязко лихвите и успява.Америка минава през висока безработица,рецесия,НО инфлацията е смазана..Така се прави,дори с цената на криза,иначе ще е още по зле.В Европейския съоз ситуацията е пълно блато .Регулации,бюрокрация,и неадекватни политици и централни банкери.В Европейската банка имаме само едни клакьори които нон стоп ни обясняват как инфлацията е ниска или когато е висока,как щяла да отмине от само себе си.Ами за какво по дяволите сте там...Ако седите и нямате никакви функции като Централна банка и стоите като странични наблюдатели,или се махайте или отивайте в съда!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още