IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какви са сценариите за развитието на войната в Украйна?

Позитивният изход от войната минава през ясна позиция, че Украйна ще бъде част от ЕС, каза бившият служебен министър на отбраната Велизар Шаламанов

11:38 | 07.03.22 г. 3
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ratynskiy Vyacheslav / UNIAN</em></p>

Снимка: Ratynskiy Vyacheslav / UNIAN

Положителният изход от войната в Украйна минава през ясна позиция на Европейския съюз, че Украйна ще бъде част от общността и ще има план за възстановяване и устойчивост на Украйна, за да може хората да постигнат това, за което днес дават живота си, и Русия никога повече да не може да разрушава украински градове. Това коментира бившият служебен министър на отбраната Велизар Шаламанов по БНТ.

Според него бързо членство на Украйна в ЕС е възможно предвид и изявлението на германския канцлер, че за съюза е започнало ново летоброене.

По думите му Путин се е провалил в постигането на стратегическите цели в рамките на два-три дни - да смени правителството в Киев с марионетно, което да започне процес "денацификация". Това означава изтребване на всички хора, които предпочитат свободата пред подчинението на Русия, които предпочитат ЕС пред това Украйна да се превърне в Беларус, коментира Шаламанов.

Бившият служебен министър на отбраната коментира изявлението на премиера Кирил Петков, че България ще има реален кризисен щаб - временен междуведомствен ситуационен център по кризата. За страната ни е нужно всеобхватно планиране, защото когато ЕС излъчва готовността Украйна да бъде възстановена, ние също трябва да се включим в това възстановяване. 

Малко по малко Руската армия пълзи към тотална война, в която се унищожава и цивилна инфраструктура, коментира по bTV Георги Панайотов, бивш служебен министър на отбраната. По думите му човешката трагедия, но която сме свидетели, е неимоверна.

Според него има три варианта за развитие на войната.

„Първият, и най-вероятният, е Путин да продължи с агресията, да завладява части от Украйна и да продължи да инсталира марионетно правителство в Киев. Вторият е по-малко вероятен – да седне на масата на преговорите и да търси дипломатическо разрешение на конфликта. Имаше разговори с Ердоган, с израелския президент Нафтали Бенет и с френския президент Макрон. Не очаквам да има видими резултати от тези усилия. Третият вариант е най-малко вероятен – войната да ескалира до крайна степен“, обясни Георги Панайотов.

Той посочи, че когато се водят сражения, където има ядрени реактори, хипотетично е възможно да има заблудил се снаряд или ракета, или нещо друго да се случи, така че опасността да нарасне много.

Бившият външен министър Надежда Нейнски е скептична за шанс за дипломация по отношение на войната.

„Исканията на Путин до този момент бяха повтаряни нееднократно. Ако Русия спре сраженията, няма да има война, ако Украйна ги спре, няма да има Украйна. За да може руският президент да бъде спрян, той трябва да бъде възпиран от всички. Нито Украйна сама, нито само НАТО могат да го направят”, каза тя по Нова телевизия.

По думите й България трябва да потърси помощ от съюзниците си. „Ако Русия прибегне до ядрено оръжие, това е заплаха за целия свят”, каза Нейнски.

Мащабните кибератаки ще зачестят, смята експерт по киберсигурност. Според Ростислав Петров, председател на Българската асоциация на сертифицираните етични хакери, се намираме в самото начало на международните кибервойни. Ще зачестят големите атаки, коментира по Нова телевизия специалистът.

По думите му те са очаквани. „С нарастването на дигитализацията опасността също се повишава. Кибервойните не са зачестили, но вероятно ще ставаме свидетелите на повече ексцесии. Очаквам, че ще се увеличат атаките, които не изисква от нападателя да има достъп до информацията на жертвата. По-скоро ще бъдат атакувани чрез спиране на сървърите, към сайтовете, които се цели да бъдат хакнати, с многобройни заявки от потребители в рамките на секунда", обясни той. 

Според Ростислав Петров не е изключено и обикновените потребители да станат жертва в международните кибервойни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:32 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Украйна вече е победител, а Мордор губещ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 1
крас
преди 2 години
ПОБЕДИТЕЛИ В ТАЗИ ВОЙНА НЯМА ДА ИМА.!! Въпросът е колко дълго ще продължи тя??? Колкото по дълго продължава толкова цените на енергоносителите и инфлационните процеси ще са по високи. Това унищожава икономики като нашата. КОГАТО НЯКОЙ КАТО НАС ГУБЯТ , ДРУГИ СА ТЕЗИ КОИТО ПЕЧЕЛЯТ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още