IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Световни лидери опитват да посредничат за спирането на огъня в Украйна*

Владимир Путин съобщи условията за прекратяване на инвазията на турския президент Реджеп Тайип Ердоган

16:47 | 06.03.22 г. 29
<p>
	<em>Руският президент Владимир Путин и турският му колега Реджеп Тайип Ердоган. Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Руският президент Владимир Путин и турският му колега Реджеп Тайип Ердоган. Снимка: Архив Ройтерс

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган проведе днес (6 март) телефонен разговор с руския си колега Владимир Путин, съобщи турската държавна телевизия ТРТ Хабер. Разговорът е продължил около един час и двамата са обсъдили нападението на Русия срещу Украйна и отношенията между Турция и Русия, се посочва в съобщение на дирекцията по комуникации на турското президентство, пише  БТА.

Ердоган е заявил в разговора, че е готов да окаже всякакъв принос за възможно най-скорошно решаване с мирни средства на проблема в Украйна. Турският президент е подчертал, че незабавно общо спиране на огъня ще премахне хуманитарните тревоги в района и ще даде възможност за търсене на политическо решение.

"Да открием заедно пътя към мира", е призовал Ердоган.

От пресцентъра на Кремъл отбелязват какви са условията, които поставя Москва за спирането на огъня, а именно  на първо място Украйна да спре военните действия. Неонациски и националистически формирования в страната продължават интензивния обстрел над Донбас и използват украинските градове и жителите им в качеството на "жив щит", е заявил Владимир Путин на своя турски колега. Според руския президент украинските военни държат като заложници чуждестранни граждани.

Другите искания към Киев е за "демилитаризация" на страната.

В разговора турският президент е подчертал важността от спешно предприемане на стъпки за осигуряване на примирие, отваряне на хуманитарни коридори и подписване на мирно споразумение, посочват още от турското президентство.

Ердоган е изтъкнал, че е в непрекъснат контакт с украинската страна и с други страни. Той е заявил, че ще продължи усилията си за провеждане на всеобхватни преговори и постигане на резултат.
Владимир Путин е потвърдил своята готовност за преговори с украинските власти и международните партньори за решаване на конфликта.

В събота (5 март) Израел се присъедини към желаещите да посредничат в конфликта. Премиерът Нафтали Бенет пристигна в Москва и разговаря няколко часа с Владимир Путин. След това той проведе разговор по телефона с украинския президент Володимир Зеленски и се срещна и с германския канцлер Олаф Шолц.

След своята изненадваща визита в руската столица Бенет коментира, че шансовете за успех са минимални, но е готов да е медиатор между двете страни, посочва Ройтерс. Израел осъди руската инвазия в Украйна и отпусна хуманитарна помощ, но не откликна на призивите за военна помощ. По този начин в страната се надяват да запазят връзките си с Русия, с която имат съвместни действия в Иран и Сирия.

В Израел отказаха и да се съобразят с искането на Киев и за блокиране на руски медии, които разпространяват руска пропаганда. В страната смятат, че посочените медии не нарушават правилата и коментират, че в демократичния свят блокирането на медии е "драматично събитие".

В Украйна живеят към 200 хил. души от еврейски произход, включително и президентът Володимир Зеленски. В Русия евреите са около 600 хил.

Френският телевизионен канал BFM съобщават за телефонен разговор между Путин и френския президент Еманюел Макрон, провел се по-рано днес. В продължение на почти 2 часа двамата са дискутирали кризата и съобщенията на украински институции, че руските военни се канят да бомбардират Одеса.

За заплахата за черноморския град говори Володимир Зеленски в свое виодеобращение. "Това ще бъде военно престъпление, историческо престъпление", коментира той, цитиран от украинската информационна агенция Униан. Украинският президент съобщава още, че руските военни са унищожили напълно гражданското летище във Виница в Югозападна Украйна. С него той повтори призива за затваряне на въздушното пространство над Украйна от страна на западните съюзници.

"Ако не го правите, ако не ни давате самолети, за да можем да се защитим, то вие желаете едно - много бавно да ни избиват", казва Зеленски във видеобращение.

На 7 март предстои и трети кръг от преговори между Русия и Украйна. Пред Fox News един от преговарящите от украинска страна - председателят на парламентарната група на управляващата партия  "Слуга на народа" в украинската Рада - Давид Арахамия, коментира какъв е основният спор на тези преговори. Това е статутът на Крим и името на самопровъзгласилите се Донецка народна република и Луганска народна република, които бяха признати за независими държави от Русия. 

"Това е недопустимо за украинското общество - не става въпрос за политиците, украинците никога няма да го приемат", коментира Арахамия.

Като цяло има прогрес в тези преговори - двете делегации се изслушват и обсъждат различни проблеми, пояснява още той и допълва, че териториалният интегритат на Украйна е темата, по която няма да бъде допуснат компромис.

* Информацията е допълнена с коментара на Давид Арахамия пред Fox News

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:49 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

29
rate up comment 1 rate down comment 1
andy
преди 2 години
А щото евро-американските васали са свободни?! Ще си изпочупят от козеруване и навеждане. По бай Тошово време, руснаците вземаха, но и много даваха. Имахме икономика. Имаше и народ! Сегашните западни васали и тяхните господари вече 30+ години все още не могат да ни унищожат. Но с ваша помощ, ще успеят! Явно самоубийци-камикадзета има не само в Япония. За 30 инфлационни сребърника продадохте цялата си рода.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 1 rate down comment 1
ledosvetlenie
преди 2 години
Крети тая мантра и след Крим я пеехте за съжаление Украйна е изтъргувана вече от западният свят и няма да си мръднат пръста за нея
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 1 rate down comment 1
ledosvetlenie
преди 2 години
Зоните на влиание са патент на западният свят руснаците от тях се научиха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 3 rate down comment 1
Dr. Vatnikov
преди 2 години
А "зоните за влияние" само показват колко умствено осакатени роби сте копейниците! Дори не можете да си представите живот без господар и че има свободни хора, които сами избират бъдещето си. Затова и в живота сте yбитaци, успяващия човек е свободен и сам решава за себе си, а вие не сте такива, вие сте рaя.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 2 rate down comment 1
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Хехе,пaляк, не влизали opите в големите градове, айде бе. Влизаха и пак се пробват да влизат, ама не излизат. Пълно е с клипове. За смях ви направиха с цялата ви скапана техника и големите ви приказки!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 1 rate down comment 2
redcretin
преди 2 години
Скоро няма да има и един *** извън Рушняция - с изключение на малко по роднините си във Финландия и Украйна :) Влиянието вече е в историята, станаха мразени по цял свят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 2 rate down comment 3
ledosvetlenie
преди 2 години
Обичащият кой ти говори за ядрени глави тук става въпрос за сфери на влиание. Руснаците дадоха ясно да се разбере че повече няма да отстъпват от позициите които имат. Показаха го Сирия сега го показаха и в Украйна. Ако западът продължава да се опитва да влиза в тези зони на влиание накрая ще стане мазало. Гледам че Корни баш към това призовава - Ваша воля
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 2 rate down comment 1
Oбичам България
преди 2 години
Няма нужда от такава война. Ние имаме нужда от това да я има Русия, за да я използваме. В замяна даваме на руснаците достъп до европейската култура и им позволяваме дори да живеят при нас като хора.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 3 rate down comment 3
korn
преди 2 години
Няма смисъл от преговори. НАТО трябва да се намеси и да става мазало. По голяма част от човечеството ще изчезне, но тези които оцелеят, ще започнат начисто и ще изградят може би един по добър свят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 3 rate down comment 1
Oбичам България
преди 2 години
Това виц ли е? Даже бавноразвиващ знае, че ако НАТО имат ядрена бойна глава на Червения площад (този в Москава, не този във Варна) няма да я взривят. Защо ли? Защото Русия има 6к + бойни глави и няма гаранция, че няма да затрият планената. Тези оправдания за разширяването може да си говориш с някой *** като Иво Христов и Валентив Вацев ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още