IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петков в разговор със Зеленски: Имате пълната ни подкрепа

Всички украинци, които бягат от войната, ще бъдат посрещнати у нас като у дома си, твърди българският премиер

20:56 | 05.03.22 г. 8
<p>
	<em>Снимка: Благой Кирилов, БГНЕС</em></p>

Снимка: Благой Кирилов, БГНЕС

Министър-председателят Кирил Петков проведе телефонен разговор с президента на Украйна Володимир Зеленски. Той е изразил адмирации към лидерството и куража, които Зеленски всеки ден демонстрира, давайки сила на украинския народ, изправен пред братоубийствена война, съобщава правителственият пресцентър.

Българският премиер е подчертал пълната подкрепа на страната ни към всички украинци. Петков е бил категоричен, че всеки, който бяга от войната, ще бъде посрещнат у нас така, че да се чувства като у дома си, а българските институции ще му окажат необходимата помощ. За целта са ангажирани служби и министерства, които още от границите ни подпомагат бежанците.

Петков е информирал украинския президент Зеленски и за хуманитарната помощ, която страната ни изпраща за Украйна под формата на болнично-медицинско оборудване и лекарствени продукти. В хода на разговора българският премиер е изразил силната надежда мирът отново и възможно най-скоро да се върне в региона. 

По-рано днес Главна дирекция "Гранична полиция" съобщи, че близо 25 000 украински граждани са влезли от 24 февруари до днес на всички пунктове на българо-румънската граница. Подадените на границата молби за хуманитарна закрила са 73.

Гражданите на Украйна имат право на безвизово влизане в България и на 90-дневен престой в страната ни в рамките на всеки шестмесечен период, припомнят оттам. Срокът може да бъде продължен по хуманитарни причини, свързани с извънредни обстоятелства съгласно Закона за чужденците в Република България.

Украинските граждани, които желаят да продължат безвизовия си престой, могат да подадат заявление в дирекция „Миграция“ преди изтичането на разрешения срок на пребиваване по силата на безвизовия режим. Бланка на заявлението се получава на място или се попълва предварително, като се изтегля от интернет страницата на дирекцията.

Тези, които желаят да получат международна закрила (статут на бежанец или хуманитарен статут), могат да подадат заявление в поделенията на Държавната агенция за бежанците при Министерския съвет, пред органите на дирекция „Миграция“ и Главна дирекция „Гранична полиция“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:24 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 2 rate down comment 0
ledosvetlenie
преди 2 години
Ватенката е прав - Премиерът изрази мнението на мнозинството, потупа Зеленски по рамото и му каза че нищо от това дето му трябва спешно няма да му прати
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 3
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Митьо, дребен лузър, мизepник си ти, нeщacтника, дето продаваш застраховчици на 50 годиша възраст и обитаваш наследствената панелка, без семейство, самотен панелен неудачник. Българският Премиер изразява мнението на мнозинството. Тия поредни лъжи, как някой тероризирал бесарабските българи можеш да си ги натъпчеш знаеш къде. А Украйна вече спечели войната, никакъв шанс да я открадне твоят идол с ботокса!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 1
Императорът
преди 2 години
Много скоро тоя мизеpник ще отговаря за думите си. Подкрепя тия, които тероризираха Българи в Бесарабия !!! А забелязвате ли, че днес, само за един ден - и Рошавия и Урсулата отсвириха пaлячото? Първият му каза, че няма да се бият с "великия руски народ" заради него и да забрави НАТО, втората - че засега няма шанс да влязат в ЕС !!! Дори в САЩ се отнесоха към него меко казано хладно. Усещат накъде вее вятъра, че украйна губи войната, че после ще лъснат всички престъпления на нацистката хунта !!! Нашия "умен" харвардец не вдява, че много скоро и слепите ще разберат, че е подкрепял един престъпен режим !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 2
khao
преди 2 години
с последно поколение Ф-ки, тикво!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 2
Pyramid
преди 2 години
С нарисувани. Много бързо ставало, казват.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 2
ing5rov
преди 2 години
с какво бе ряпо ... ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 5
khao
преди 2 години
дайте им Миг-овете, и без друго ше ги сменяме.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 3
Oбичам България
преди 2 години
Много слаба помощ, г-н Министър! Не са далеч времената, когато българи бягаха от Беломорска Тракия, Македония, Западните покрайнините, Северна Добруджа. Нашият народ има традиции с помощ на бежанци - дори приемаме руснаците, които бягат от бившата империя след края на ПСВ, при все, че са ни нападнали. Чест прави, че толкова много наши съграждани помагат на украинците в момента, но е добре държавата да е много по-активна!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още