IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Украйна заплашва с атака над Крим

САЩ се нуждаят от нов Афганистан, в какъвто сега умишлено се превръща Украйна, казва Дмитрий Медведев

06:42 | 20.07.22 г. 8
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	На 18 март бяха отпразнувани 8 години от завладяването на Крим от Русия. <em>Снимка: EPA/MAXIM SHIPENKOV</em></p>

На 18 март бяха отпразнувани 8 години от завладяването на Крим от Русия. Снимка: EPA/MAXIM SHIPENKOV

Служителите на украинската служба за вътрешно разузнаване трябва да се подготвят за трудни времена. Президентът Володимир Зеленски заменя още висши служители там, а парламентът отстрани ръководителя Иван Баканов. Междувременно министърът на отбраната Гаврилов говори за нападение на руския Черноморски флот край анексирания Кримски полуостров. 145-ият ден от войната накратко.

Чистка в украинските тайни служби

След обвиненията в държавна измяна в украинските тайни служби президентът Володимир Зеленски продължава да предприема мерки и да сменя висши служители. Съгласно указ Владимир Хорбенко е освободен от поста заместник-началник на тайната служба. Освен това бяха сменени областните ръководители в четирите области - Сумска, Днепропетровска, Полтавска и Закарпатска. Зеленски уволни и началника на СБУ в Житомирска област. За поста в Харков в Източна Украйна, който е вакантен от края на май, Зеленски назначи нов регионален началник. 

44-годишният президент обяви, че е извършил проверки в тайните служби и прокуратурата. Според него причината за това е големият брой дезертьори и сътрудници на руските окупационни сили след нахлуването на Москва преди почти пет месеца. Според съобщения в медиите възниква въпросът дали в бързото превземане на южноукраинската областна столица Херсон от руснаците е замесена държавна измяна. Само за тайната служба СБУ работят над 30 000 души. В неделя украинският президент уволни приятеля си от детинство Иван Баканов като началник на СБУ. Парламентът в Киев потвърди неговото уволнение, както и това на главния прокурор Ирина Венедиктова.

Украйна намеква за атака над Крим

Украинските сили се готвят да потопят руския черноморски флот и да си върнат Крим, съобщават медиите. Южната част на страната е изправена пред постоянна заплаха от руски военни кораби в Черно море, заяви заместник-министърът на отбраната на Украйна Володимир Гаврилов пред The Times по време на посещението си във Великобритания. Руските кораби в Черно море редовно изстрелват крилати ракети, насочени към украинската инфраструктура в южната част на страната. Поради руската блокада на корабите Украйна също не може да транспортира зърно по море.

„Предвид новите технологии и възможности, които получаваме, трябва да се изправим пред тази заплаха", каза Гаврилов. „Това е неизбежно, защото трябва да гарантираме сигурността на нашите хора“. Според Гаврилов Украйна произвежда свои собствени противокорабни ракети. Но преди да атакува, каза той, тя трябва да изчака доставката на западни оръжия с по-голям обсег. „Рано или късно ще имаме достатъчно ресурси, за да атакуваме Русия в Черно море и Крим", каза Гаврилов. В момента, каза той, се уточнява със съюзниците дали западните оръжия ще могат да бъдат използвани при атаки срещу Крим. Но не е изключено и дипломатическо връщане на Крим, каза той.

Русия с успехи в Донбас

Според украински източници, подобно на Краматорск, град Словянск също е бил обстрелван, а превземането му се смята за една от следващите цели на руската армия. Според украински източници руските сили са постигнали допълнителни успехи в боевете около Донбас в Източна Украйна.

„Противникът е извършил нападение в района на Покровское, като е постигнал частичен успех, и се е укрепил в южния край на населеното място", заяви украинският генерален щаб в поредния си доклад за ситуацията. Покровское е селище на десет километра източно от важния транспортен възел Бачмут в Донецка област. Линията Сиверск - Соледар - Бачмут се счита за следващата отбранителна линия на Украйна пред агломерацията около големите градове Словянск и Краматорск. По собствена информация украинските военни са успели да отблъснат руските атаки на други участъци на фронта в Донбас.

Лондон отчита липсата на бойна мощ на войските на Кремъл

Според британското разузнаване обаче може да се очаква бавно напредване на руската армия в Донбас поради липсата на войници. „От началото на инвазията Русия се бори за поддържане на ефективни бойни сили и този проблем вероятно ще става все по-остър", се казва в ежедневната актуализация на разузнавателната информация от Министерството на отбраната в Лондон. Министерството на отбраната в Москва съобщи в доклада си за ситуацията, че руските атаки срещу Одеса в Черно море са унищожили още складове с боеприпаси от САЩ и европейските държави. Унищожени са и складове в Донецка, Запорожка и Днепропетровска област. Тази информация не може да бъде проверена по независим начин.

Източник: „Северен поток 1“ ще продължи да доставя газ след ремонта

Според източник се очаква да се възобнови подаването на руски газ за Западна Европа по газопровода „Северен поток 1" след приключването на профилактиката му в четвъртък. Очаква се тръбопроводът да възобнови работата си, но не изцяло, твърдят двама души, запознати с въпроса. Руският газов монополист „Газпром" вече намали капацитета на доставките по „Северен поток 1" до 40% през миналия месец, като го обясни с профилактика на турбина. „Те (Газпром) ще се върнат на нивото отпреди 11 юли", каза един от запознатите. На 11 юли потокът на газ по тръбопровода бе прекъснат за профилактика.

ЕС облекчава санкциите срещу руските банки

Европейският съюз иска частично да облекчи санкциите си срещу руските банки, за да не се отрази това на световните доставки на храни. Според предложение на ЕК блокираните руски трансакции следва да могат да бъдат отблокирани отново, ако се отнасят до търговия със зърно или торове. Съгласно текста „органите на държава-членка могат да разрешат освобождаването на определени замразени средства (...), ако установят, че средствата или икономическите ресурси са необходими за закупуването, вноса или транспортирането на селскостопански продукти и храни, включително пшеница и торове". Според предоставената информация това освобождаване се отнася за седем руски банки, на които са наложени санкции, включително държавната външнотърговска банка ВЭБ.

САЩ доставят танкове на Полша

Полша получи първия от общо 366 основни бойни танка Abrams от САЩ. 28 употребявани танка пристигнаха в тренировъчен център на полската армия, написа в Twitter министърът на отбраната Мариуш Блашчак. Обучението на войниците ще започне скоро, добави той.

„Ще бъдем готови, когато пристигнат първите от 250-те чисто нови танка, които сме поръчали". През април Полша и САЩ се споразумяха за закупуването на новите танкове M1A2 Abrams на стойност над четири милиарда евро, като доставката им ще започне през 2023 г. Освен това страната ще получи 116 употребявани танка Abrams. 

Путин вижда „движение" по отношение на зърнената блокада

Руският президент Владимир Путин вижда напредък в преговорите за възобновяване на блокираните доставки на зърно от Украйна. „С ваша помощ се придвижихме напред", казва Путин, обръщайки се към турския лидер Реджеп Тайип Ердоган в Техеран, поясняват източници от Кремъл. Турция се опитва да посредничи между Украйна и Русия.

„Не всички проблеми са решени, но е добре, че има движение", каза Путин. Двамата лидери се срещнаха в Техеран за среща на върха с иранския президент Ебрахим Раиси, главно за да обсъдят положението в Сирия. В дневния ред обаче беше включена и двустранна среща между Путин и Ердоган, на която да се обсъди износът на зърно, блокирано в украинските пристанища.

Медведев смята Запада за „политически безсилен"

Бившият лидер на Кремъл Медведев отново изрази увереността си в победата по отношение на войната в Украйна. „Русия постига всички цели, които си е поставила. И ще настъпи мир. При нашите условия", написа настоящият заместник-председател на Съвета за сигурност в информационния канал Telegram. Няма да има споразумение за условията на „политически безсилните" в ЕС и САЩ. Бившият руски президент за пореден път разкритикува САЩ, че „безконтролно" доставят оръжия на Украйна. „САЩ се нуждаят от нов Афганистан, в какъвто сега умишлено се превръща Украйна". Според него има опасност оръжията да попаднат в ръцете на престъпници по целия свят. „За терористите и радикалите ще има повече смъртоносни видове оръжия“, поясни Медведев.

Семейство Байдън посрещна Олена Зеленска в Белия дом

Президентът на САЩ Джо Байдън, с букет в ръка, заедно с първата дама Джил Байдън посрещна първата дама на Украйна Олена Зеленска в Белия дом, където тя пристигна на посещение преди насроченото за днес нейно изказване пред Конгреса на САЩ. Зеленска, съпругата на украинския президент Володимир Зеленски, прегърна Джил Байдън и получи букета от президента, който посрещна кортежа ѝ пред Белия дом. След това двете първи дами и делегациите от двете страни проведоха среща в Синята стая в Белия дом. Джил Байдън вече се е срещала със Зеленска, по време на своя изненадваща визита в Украйна, където посети училище, в което се бяха подслонили украински бежанци.

"Когато се върнах, едно от нещата, които казах, беше, че не можеш да отидеш във военна зона и да се върнеш без да усещаш мъката и болката на хората", каза Джил Байдън в началото на тяхната среща. Тя добави, че е обсъдила с екипа си как може да се помогне за осигуряване на лечение на психичното здраве на майки и деца, които са станали жертва на зверства.

Путин: Украйна не изпълни условията за мирни преговори

Президентът на Русия Владимир Путин днес, че Москва не е видяла желание от страна на Украйна да изпълни условията на предварително мирно споразумение, което по негови думи е било договорено през март. В коментари пред журналисти след своето посещение в Иран Путин каза, че Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства са предложили да посредничат между Русия и Украйна. На въпрос дали е възможна среща с украинския президент Володимир Зеленски Путин отговори, че Киев не е изпълнил условията на предварително мирно споразумение, което по негови думи "на практика" е било договорено през март. "Окончателният резултат разбира се… зависи от желанието на договарящите се страни да изпълняват споразумението, за което са се договорили. Днес виждаме, че силите в Киев нямат такова желание", заяви Путин. През март се проведоха преговори, на които и двете страни направиха предложения, но не беше постигнат резултат. Тогава Зеленски каза, че може да се вярва единствено на конкретен резултат от преговорите. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:44 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

8
rate up comment 5 rate down comment 4
Стоян Петров
преди 1 година
А защо си въобразяваше, че на теб ще ти простят?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 3
Стоян Петров
преди 1 година
дядя вова, ще не вмрела россия?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 2
Стоян Петров
преди 1 година
Американското правителство препоръчва на гражданите си да напуснат Украйна от началото на агресията, през няколко седмици. Колкото до войната, за кого ли не върви на добре? Да не би за кремълският шизофрени, който си мечтаеше за 5 дневна война и се надяваше на 10-15 милиона нови поданици, при това бели и християни? СъщиятГамен, който се хвалеше как е възродил русия и най-вече нейната армия. Не е ли това същата "модерна, непобедина и непоколебима" армия, която за 5 месеца стигна представете си до Лисичанск. А до Берлин и след това Атлантика за колко? Светът ще дочака смъртта на рускат империя. В ход е депопулацията на русия и нейното спихване. Всяка година късият губи по милион население. Именно това е и целта на целият свят, вегетация и тиха кончина на този рудимент на Евразия, а не октомврийска революция в ядрена държава.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 4
petyob
преди 1 година
наркотиците не прощават
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 3
Oбичам България
преди 1 година
https://***.youtube.com/watch?v=hOm7e0LZG8Y&ab_channel=Chefo
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 4
Борката
преди 1 година
Успокоих се - Крим. Не е Кремъл. Мм. Споко Борка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 5
000
преди 1 година
И как разбра,че е седял в бункера.И с какво може да помогне Иран ако нещата не са добре?Помисли-американското правителство препоръча американските граждани данапуснат Украйна.Защо ли? Явно нещата наистинане вървят добре Но за кого?!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 4
Oбичам България
преди 1 година
Интересно - първо излизане от бункера от месеци. Може би нещата не са ОК и проси помощ от Иран?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още